Valér
-2 °C
0 °C

Kostunica ingujjban, Kalasnyikovval

2002.07.14. 15:15
Kalasnyikovval a kezében mosolyog az ingujjra vetkőzött jugoszláv államfő azokon a plakátokon, melyek a jugoszláviai háborúkban érintett három utódállam vezetőinek csúcstalálkozója előtt jelentek meg Szarajevóban. A boszniai muzulmán vezetés szerint semmi kivetnivaló nincs a plakátokban, amúgy is bocsánatkérést követelnének Kostunicától a háború miatt.
Fegyverrel a kézben ábrázolják Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfőt azok a plakátok, melyek a horvát és a jugoszláv államfő, valamint a boszniai államelnökség hétfői - a háború lezárása óta első - csúcsértekezlete előtt jelentek meg Szarajevóban. A plakáton a "július 15. a boszniai terrorizmus napja" felirat olvasható.

A szerbekért a Dráván innen és túl

Az Iszlám-Boszniai Muzulmán Testvériség nevű szervezet négyszáz plakátján ezenkívűl olvasható még utalás a srebrenicai mészárlásra - melynek hetedik évfordulójára július 11-én emlékeztek meg - valamint idézték Kostunica állítólagos 1995-ös kijelentését, miszerint "Draza Mihajlovic tábornok és a csetnikek a Dráván innen és a Dráván túl mindig is a szerbségért küzdöttek".

Kérjen bocsánatot a háborúért

A szervezet a rendőrség szem láttára ragasztotta ki a plakátokat. " Ha egy törvényes szervezet akciójáról van szó, nem látok benne kivetnivalót" - nyilatkozta az esetről a B92 rádiónak Beriz Belkics, a boszniai kollektív államelnökség soros, bosnyák elnöke.Belkic egyébkén a minap közölte a Danas című belgrádi lappal, hogy a csúcstalálkozó alkalmával arra fogja kérni Kostunicát: országa nevében fejezze ki sajnálatát a boszniai háborúban történtek miatt.

A plakát egyébként a mosolygó, ingujjra vetkőzött Kostunicát ábrázolja egy Kalasnyikov géppisztollyal a kezében. A fénykép a 2000. októberi demokratikus fordulat napjaiban körbejárta a világsajtót, alapot adva azokhoz a pesszimista és rosszindulatú minősítésekhez, amelyek szerint a Slobodan Milosevic után egy "szalonnacionalista" kerül hatalomra Jugoszláviában.

A legnagyobb érték

A belgrádi sajtó egyébiránt utánajárt annak, hogy a fénykép 1998-ból való, amikor Kostunica - akkoriban még pártelnökként - Koszovóban járt, és néhány településen meglátogatta az ott szerveződött fegyveres őrség tagjait, akik az albán szélsőségesek támadásától védték falvaikat. A falusiak a fényképész kérésére a politikus kezébe adták a géppisztolyt, azokkal a szavakkal: "Tekintsen rá úgy, hogy a jelenlegi körülmények között ez a legnagyobb értékünk." A magyarázat szerint ez a mondat varázsolt keserű mosolyt Kostunica arcára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!