Gerzson
-3 °C
2 °C

Csendesen folyik a koszovói választás

2001.11.17. 14:21
Békésen, komolyabb incidensek nélkül, ám alacsony részvétel mellett zajlottak szombat délelőtt Koszovóban az általános választások ott, ahol többségben szerbek laknak, míg az albánok lakta területeken sokan járultak az szavazóurnákhoz.
A B92 rádió beszámolója szerint a szerbek lakta legnagyobb települést, Kosovska Mitrovicát éjfél után néhány perccel erős robbanás rázta meg, de a detonációban senki sem sebesült meg. A robbanás okát egyelőre nem sikerült megállapítani.

A város északi, szerbek lakta felében üresek azt utcák, a szavazóhelyiségeknél alig lézengenek az emberek, csak a KFOR katonáit látni ott. Kosovska Mitrovica polgárainak túlnyomó többsége mindvégig kitartott amellett, hogy bojkottálni fogja a választást. A városban a választási részvételre szólító plakátok helyett a bojkottra szólító posztereket látni mindenhol.

Nehézkesen szavazhatnak a szerbek

A tartomány középső részén a szerbek - mintegy 30 ezren laknak itt - már valamivel nagyobb arányban vesznek részt a választáson, de itt is igen mérsékelt a részvétel. Lassítja a voksolást az, hogy a szavazóhelyiségek a nagyobb településeken összpontosulnak: Gracanicában, Lablje Selóban és Donja Gustericában. A környező falvakban lakóknak e községekbe kell utazniuk a KFOR kíséretében, hogy leadhassák voksukat.

Nagy a tét

A három legerősebb koszovói albán párt vezetői, Ibrahim Rugova, Hasim Thaqi és Ramus Haradinaj a délelőtti órákban Pristinában szavaztak. Rugova újságíróknak nyilatkozva kifejtette: a függetlenség, a szabadság, demokrácia, a jólét és a gazdasági fejlődés szempontjából nagy jelentősége van a választásnak, amelyet "történelmi pillanatként" is jellemzett.

Európa szavazásra buzdít

Daan Everts, a koszovói EBESZ-misszió vezetője felszólította a tartomány polgárait, hogy minél nagyobb számban járuljanak a szavazóurnákhoz. Hans Haekkerup, a koszovói ENSZ-misszió vezetője a délelőtt folyamán ellátogatott több szavazóközpontba. Szintén azt hangoztatta, hogy a választások fontosak a koszovói demokrácia megteremtése szempontjából, ezért minél több polgárnak kell részt vennie a voksoláson.