Illés
17 °C
28 °C

Sztrájkolnak a szerb rendőrök Koszovóban

2008.03.01. 18:54
Nem akarnak albánok parancsnoksága alatt dolgozni a koszovói szerb rendőrök, ezért sokan leadták a fegyverük és jelvényük. Máshol viszont külön rendőrsége van a koszovói albánoknak és a szerb kisebbségnek.

Százötven koszovói szerb rendőr tette le szombaton a szolgálatot, és ezzel országos méretűvé vált tiltakozásuk a két hete függetlenné vált állam albán vezetése ellen.

A szerb rendőrök nem ismerik el a független Koszovót, az ENSZ BT határozatára hivatkozva azt követelik, hogy továbbra is az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK fennhatósága alá tartozzanak. Az UNMIK azonban már három éve elkezdte átadni jogosítványait az albán többségű Koszovói Rendőri Szolgálatnak (KPS). Jelenleg Koszovóban mintegy 7000 rendőr van, akiknek körülbelül a 10 százaléka szerb.

Leadták a jelvényük

Az ország középső részén, Pristina környékén dolgozó 150 rendőr két napja közölte, hogy nem engedelmeskedik albán parancsnokainak, továbbra is UNMIK-felügyeletet követel. Miután az erről folytatott tárgyalások eredménytelenül végződtek, leadták személyi fegyvereiket, rádió-adóvevőjüket, jelvényüket.

Miközben a szerb rendőrök el nem ismert albán fölötteseikkel tárgyaltak a gracanicei rendőrkapitányságon, az épület előtt teljes rohamfelszerelésbe öltözött albán rendőrök sorakoztak fel, és megjelent a KFOR, a nemzetközi békefenntartók helyi svéd kontingensének egy páncélozott járműve és két gépkocsija is. A Pristinából Gracaniceba vezető utat a város határánál az albán és az UNMIK-rendőrség lezárta, s minden járművet ellenőrzött.

Van, aki megtartja a fegyverét

A legdélibb koszovói szerb enklávéban, Shterpce (Strpce) környékén is UNMIK-parancsnoklás alatt kívánnak tovább dolgozni a szerb rendőrök, ám ők egyelőre nem kívánják leadni fegyvereiket, egyéb felszerelésüket. Képviselőik egyelőre Ferizajban (Urosevac) tárgyalnak az UNMIK és a KPS illetékeseivel.

Észak-Koszovóban, ahol a szerbek egy tömbben élnek, a szerb rendőrök mindmáig az UNMIK irányítása alatt működnek. Kísérlet sem történt arra, hogy összekeverjék őket az albán rendőrökkel, valamilyen módon a KPS részévé tegyék őket. Az Ibar folyó által albán és szerb többségű részre osztott Mitrovicenak (Kosovska Mitrovica) ma például két egymástól jól elkülönülő rendőrsége van.