Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Koszovó függetlenségéért tüntetnek Pristinában

2007.02.10. 17:11
A rendőrség könnygázt vetett be a Pristinában tüntető albánok ellen, akik az ENSZ kosz vói rendezési terve ellen tiltakoztak. A tüntetők feltételek nélküli függetlenséget követelnek. Kórházi források szerint 70 sebesültje van az összecsapásoknak.

Albánok ezrei tüntettek szombaton Pristina belvárosában és tiltakoztak az ENSZ koszovói rendezési terve ellen, mivel az nem nyújt azonnali, teljes függetlenséget a jogilag még Szerbiához tartozó, de 1999 óta a világszervezet igazgatása alatt álló tartománynak.

A rohamrendőrség könnygázt vetett be a tömeg ellen, amikor a tüntetők, sokan közülük botokkal hadonászva, megrohamozták a biztonsági kordont, és megindultak a kormányzati épületek felé. A megmozdulásban mintegy háromezren vettek részt az Albin Kurti vezette Önrendelkezési Mozgalom (Levizja Vetevendosje) felhívására. A csoport hívei a tavaly novemberi tüntetésükön kövekkel dobálták meg Pristinában a ENSZ koszovói missziója (UNMIK), valamint a koszovói kormány és a parlament épületét. A tüntetők transzparensein a koszovói szerbekkel való tárgyalásokat elutasító, feltételek nélküli függetlenséget követelő jelszavak voltak olvashatók. Kórházi források szerint 70 személy sérült meg az összetűzésben, négyen közülük súlyosan. A koszovói albán rendőrség és az ENSZ rohamrendőrei több tucat tüntetőt letartóztattak.

Martti Ahtisaari, az ENSZ koszovói különmegbízottja egy hete tette közzé javaslatait Koszovó jövőbeli jogállásáról. A terv nem mondja ki egyértelműen Koszovó függetlenségét és elszakadását Szerbiától, de a szuverenitás olyan tulajdonságaival ruházza fel, mint nemzeti zászló, himnusz, alkotmány, hadsereg és azt is lehetővé teszi, hogy Koszovó tagja legyen a különféle nemzetközi szervezeteknek, így a világszervezetnek is.

Ahtisaari tervét, amelyre a Biztonsági Tanácsnak is rá kell ütnie a pecsétjét, a koszovói albán vezetők már elfogadták, elutasították viszont Belgrádban a szerb vezetők, akik nem hajlandók belenyugodni, illetve politikai töltete miatt nem nyugodhatnak bele a szerbség történelmi bölcsőjének tekintett tartomány elveszítésébe.

A szombati pristinai tüntetők kifogásai szerint Ahtisaari terve nem teljesíti a koszovói albán többség akaratát, akik feltételek nélküli függetlenséget, és nem csupán nemzetközi ellenőrzés alatt álló államiságot akarnak. A tiltakozók sokallják a koszovói szerb kisebbségnek előirányzott jogokat, amelyek szerintük egy külön szerb entitás megteremtésére vezethetnek Koszovón belül. Azt is nehezményezik, hogy a Koszovó felügyeletére megalakítandó nemzetközi testület érvényteleníthetné mindazokat a döntéseket és jogszabályokat, amelyek ellentmondanak Ahtisaari rendezési tervének. A tüntetők bírálták a koszovói albán vezetőket, amiért hajlandóak tárgyalni Szerbiával, illetve a szerb kisebbség képviselőivel. A tárgyalásokat a tervek szerint február 21-én Bécsben újítanák fel és ez lenne az utolsó forduló.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Münchenben egy biztonságpolitikai rendezvényen kijelentette, hogy Oroszország csak egy olyan rendezési tervet hajlandó támogatni, amelyet mind a szerb, mind az albán fél elfogad. A minap 7000 koszovói szerb tüntetett a vegyesen lakott, de etnikailag - a várost átszelő Ibar folyó mentén - kettéosztott Kosovska Mitrovicában a tartomány függetlenségéhez vezető utat kikövező Ahtisaari-terv ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!