Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Slota szerint Koszovó miatt a harmadik világháború fenyeget

2008.02.21. 14:27
Egy ötvenéves szerb férfi öngyilkos lett Koszovó függetlenségének kikiáltása miatt, Észak-Koszovóban egy bírósági épületet rohamoztak meg, a pápa békét akar, Belgrád pedig keménykedik, de nem akar elszigetelődni. Hírösszefoglaló.

A szerb hadsereg tartalékosaiból és más feldühödött szerb fiatalokból álló tömeg csütörtök délután megtámadott egy határállomást Koszovónál. Merdare határátkelőnél a mintegy 300 fős tüntető tömeg kövekkel dobálta meg a koszovói rendőröket, majd megpróbálta felgyújtani a határállomás épületét. A szerbek azon dühödtek fel, hogy az albán többségű Koszovó vasárnap egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét és elszakadását Szerbiától. Az előző napokban több határátkelőt is hasonlóan megtámadtak odaszállított szerb fiatalok Koszovó és Szerbia határán.

Vérszemet kapnak?

A harmadik világháború kirobbanásába torkollhatnak Koszovó elismerésének következményei, jelentette ki csütörtökön Pozsonyban Ján Slota, a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. A magyarellenességéről hírhedt pártvezető szerint a balkáni fejlemények láttán az elszakadásról ábrándozó kisebbségek másutt is vérszemet kapnak. Mint mondta, az, hogy Franciország, az Egyesült Királyság és Németország elismerte Koszóvót, csakis "az Európai Unió elárulásának" minősíthető, mert ennek nyomán az egész európai kontinensen felerősödnek az elszakadási törekvések.

Belgrád nem akar elszigetelődni

Borisz Tadics szerb elnök azt mondta, hogy Belgrád csökkenti a diplomáciai kapcsolatok szintjét a tartomány függetlenségét elismerő országokkal, de ez nem vezet majd Szerbia elszigetelődéséhez.

Indulatok Észak-Koszovóban

Kövekkel dobálták meg szerb tüntetők a koszovói ENSZ-közigazgatás (UNMIK) irányítása alatt álló bíróság épületét az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában csütörtökre virradó éjszaka, közölte a rendőrség. Utána reggel mintegy száz tüntető gyűlt össze a bíróság előtt az etnikailag megosztott városban, hogy a világszervezet koszovói jelenléte ellen tiltakozzon. Néhányan a demonstrálók közül az 1998-99-es koszovói háború után elvesztett törvényszéki állásukat és a bíróságon jelenleg alkalmazott albánok távozását követelték. A tömeget délelőtt feloszlatták, és rendőrök vették körül az épületet.

A pápa és egy magyar párt békét akar

A pápa felszólította a koszovói válságban érintett feleket, hogy igyekezzenek olyan megoldást találni, amely a kölcsönös tiszteletet és a megbékélést részesíti előnyben.

Óvatosságra inti Magyarországot Koszovó elismerésében a délvidéki Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnökségének csütörtöki állásfoglalása. A testület szerint a szerbiai helyzet egyre rosszabb irányba halad. Az erőszakos utcai véleménynyilvánítás agressziót hordoz magában, ami tovább destabilizálja Szerbiát. Megnyugvásra lenne szükség, hogy az ország elindulhasson a fejlődés útján.

Végső elkeseredés

Öngyilkos lett egy Koszovóból elmenekült szerb férfi a volt dél-szerbiai tartomány függetlenségének kikiáltása miatt csütörtökön a közép-szerbiai Jagodinában. Az illető, akit a rendőrségi közlemény csak Dragan A-ként említ, azzal búcsúzott el otthon, hogy sétálni megy, majd nem messze a házuktól főbe lőtte magát. A kabátja zsebében megtalálták búcsúlevelét, amelyben a koszovói függetlenség kikiáltása miatti teljes reményvesztéssel okolta a tettét. Az ötvenéves Dragan A. a feleségével, két fiával és idős szüleivel 2000-ben menekült el a Koszovó déli részén, a macedón határhoz közel lévő falujukból, Pozaranéból. Mindenüket hátrahagyták, házukban azóta egy albán család él.

Támogatók

Az olasz és az észt kormány csütörtöki ülésén Koszovót független államként ismerte el.