Klaudia
-4 °C
2 °C

Véget értek a választások Koszovóban

2001.11.18. 19:44
Egyelőre még várat magára a november 17-i koszovói általános választások eredményeinek kihirdetése, ám biztosnak tűnik Ibrahim Rugova Koszovói Demokratikus Szövetségének a győzelme. Az is valószínű, hogy a szavazáson induló egyetlen koszovói szerb párttömörülés, a Visszatérés lesz a tartományi parlament harmadik legnagyobb pártja.
A választások békében, komolyabb incidensek nélkül zajlottak le Koszovóban, de már a voksolás másnapján, vasárnap aggodalomra okot adó szócsatára került sor az albán és a szerb közösség politikai vezetői között. Ibrahim Rugova, a Koszovói Demokratikus Szövetségének elnöke bejelentette hogy ő lesz Koszovó elnöke, mert pártja 70 százalékos győzelmet aratott a választásokon.

Koszovó függetlenségének kikiáltását követeli Rugova

Rugova követelte a nemzetközi közösségtől, hogy mihamarabb ismerje el Koszovó függetlenségét. A Visszatérés koalíció erre válaszul leszögezte: mihelyt az újonnan alakuló parlament megkísérli kikiáltani a tartomány függetlenségét, a szerb képviselők elhagyják a törvényhozást, kihirdetik a tartomány autonómiáját és megalakítják saját parlamentjüket.

A Koszovói Demokratikus Szövetség (DSK) választási kampányának vezérfonala a tartomány függetlenségének békés úton történő megteremtése volt, a nemzetközi közösség azonban elutasítja Koszovó önállóságát. Belgrád és a koszovói ENSZ-igazgatás együttműködési dokumentuma szerint a választások után megalakuló parlament nem folytathat vitát a tartomány jogállásáról, s nem kiálthatja ki a függetlenséget - tudta meg az MTI.

Választási számháború

Mindemellett a DSK által bejelentett 70 százalékos győzelmi arány szemlátomást messze van a valóságtól. Az EBESZ nem hivatalos részeredményei szerint a párt 44,7 százalékkal győzött. A választásokon megfigyelőként részt vevő KACI elnevezésű koszovói nem kormányzati szervezet szerint a Hasim Thaqi vezette Koszovói Demokrata Párt 23,7 százalékkal a második lett, a koszovói szerb Visszatérés koalíció a harmadik helyet szerezte meg 10,1 százalékkal, míg a Ramus Haradinaj vezette Szövetség Koszovó Jövőjéért 8,3 százalékkal állítólag a negyedik legerősebb parlamenti párt lesz.

A Visszatérés vasárnap este bejelentette, hogy új szavazást fog kérni Kosovska Mitrovicában, a legnagyobb, szerbek lakta koszovói városban, mivel ott akadályozták a szabad választást. A párttömörülés óvást kíván emelni amiatt is, hogy Gnjilane és Leposavic települések környékén az EBESZ nem szervezte meg a választók szavazóhelyiségekhez való szállítását.