Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megkezdődött a voksolás Koszovóban

2001.11.17. 10:59
Koszovóban szombat reggel hét órakor megnyitották a szavazóhelyiségeket, és megkezdődött az általános választás, amely során a szavazók a tartomány 120 tagú parlamentjére voksolnak.
A tartomány kormányfőjét és elnökét a majdan megalakuló törvényhozás választja meg. Az általános választások az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szervezésében zajlanak le.

A szerb menekültek is szavaznak

Szombat reggeltől azok a szavazópolgárok, akik előzőleg választási névjegyzékbe vetették nevüket, 1668 szavazóhelyiségben járulhatnak az urnákhoz. A valamivel több mint százezer koszovói menekült - javarészt szerb - számára 177 szavazóhelyiséget nyitnak meg Szerbiában és további 19-et Montenegróban.

Nincsenek körzetek

Az egész tartományt egyetlen választási egységként kezelik, a jelölteket szavazatarányos rendszerben, pártlisták alapján választják meg. 1,2 millió választópolgár vehet részt a szavazáson, 26 politikai pártra, koalícióra, független jelöltre adhatja le voksát. Összesen 1281 képviselőjelölt indul a választáson. A választásokat mintegy 13 ezer megfigyelő ellenőrzi.

A mérsékelt Rugovát tartják esélyesnek

Előzetes közvélemény-kutatások szerint az koszovói albán szavazópolgárok mintegy hatvan százaléka megy el szavazni. A koszovói szerbek részvételi arányát nehéz ugyan felbecsülni, de a választásokon induló egyetlen szerb koalíció, a Visszatérés a 45 százalékos választási részvételt is elfogadhatónak tartaná.

A választások biztos győztesének tartják az Ibrahim Rugova vezette Koszovói Demokratikus Szövetséget (DSK). Legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a koszovói albánok 58 százaléka szavazna erre a pártra.