Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szerbia beszólt Bushnak

2007.06.10. 20:24
Bush albániai látogatásakor Koszovó függetlensége mellett állt ki nyilatkozataiban. A Szerb hivatalos válasz figyelmezteti az amerikai elnököt, hogy a függetlenséghez az ENSZ BT jóváhagyása szükséges, Oroszország pedig biztos meg fogja vétózni a javaslatot.

Éles hangvételű választ adott Belgrád vasárnap a Koszovó függetlenségének elismeréséért síkraszálló amerikai elnöknek, mondván: teljesen egyértelmű, hogy a kérdésről dönteni hivatott ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) nem vihető keresztül a szerbiai tartományt függetlenné nyilvánító határozat.

George Bush amerikai elnök vasárnapi albániai látogatásán úgy vélekedett, hogy nem lehet a végtelenségig tárgyalni a nyolc éve ENSZ-igazgatás alatt álló, Szerbiából kiszakadni kívánó albán többségű Koszovó jövőbeni státusáról. Egyúttal leszögezte, hogy a tárgyalások céljaként a Koszovónak adandó "bizonyos fokú függetlenséget" kell kitűzni.

Vojislav Kostunica szerb kormányfő tanácsadója, Srdjan Djuric reagálásában viszont emlékeztetett arra, hogy Koszovó státusáról nem az Egyesült Államok, hanem az ENSZ BT dönthet, amelyet köt saját, nyolc évvel ezelőtt elfogadott 1244. számú határozata, valamint a világszervezet alapokmánya.

Az említett határozat helyezte az 1999-es jugoszláviai NATO-csapások után ENSZ-igazgatás alá Koszovót, de megtartotta felette Szerbia szuverenitását.

Kostunica és a BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin szombati szentpétervári találkozóján ráadásul egyetértett abban, hogy folytatják a kompromisszumos megoldás keresését, és ebben főként a már létező államok területi épségének és szuverenitásának megőrzését tekintik vezérlő elvnek.

Az Egyesült Államok és az EU viszont nemzetközileg ellenőrzött függetlenséggel ruházná fel Koszovót, amit Szerbia és Oroszország ellenez.