Sára, Márió
2 °C
4 °C

Kovács: Jobb támadni, mint utólag siránkozni

2003.02.03. 10:32
Nem osztja meg Európát Medgyessy Péter és hét kormányfőtársának Amerika-párti nyilatkozata - véli Kovács László. A külügyminiszter szerint a magyar javaslatok egy egységes európai külpolitika irányába módosították a nyilatkozat szövegét. Háborúzni Amerika egyedül is tud, a békés megoldást azonban csak közösen lehet elérni - mondta el a külügyminiszter.
Magyarország meggyőződése, hogy a "békés megoldást csak közösen lehet kikényszeríteni" - indokolta kovács László Medgyessy csatlakozását nyolc európai kormányfő Amerika-párti nyilatkozatához a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A külügyminiszter szerint a felhívás nem osztja meg Európát, mert elsősorban az egységet, a közös fellépést hangsúlyozza.

Háborúzni egyedül is lehet

Megítélése szerint a "katonai megoldáshoz elég egyedül az Egyesült Államok". "De hogy ne kelljen katonai eszközt alkalmazni, hogy ezt el lehessen kerülni, ahhoz bizony az egész demokratikus világnak, a demokratikus országok közösségének, a NATO és az Európai Unió tagállamainak, a semlegeseknek, és másoknak közösen kell fellépni - tette hozzá.

A nyilatkozat szövegét a magyar fél úgy próbálta meg módosítani, hogy az ne az európai külpolitika egysége ellen irányuljon. "Meggyőződésem, hogy ez a szöveg ilyen, ez a békés megoldást szorgalmazza" - mondta Kovács.

Jobb támadni, mint utólag siránkozni

Minden ország közvéleményének a többsége elutasítja a háborút, hacsak nincs valamilyen közvetlen kiváltó ok, nem éri támadás az adott országot. Kovács László szerint azt is figyelembe kell venni, hogy ha nincs békés megoldás, akkor a "a katonai kényszer is jobb, mint várni azt, hogy Szaddam Husszein majd cselekszik, és akkor siránkozni, hogy de nagyot mulasztott a világ".

"A történelemben volt már olyan, hogy egy diktátorral szemben nem léptek föl időben, és aztán világméretű tragédiába torkollott ez a fajta tolerancia" - mondta a külügyminiszter.