Bíróság elé állítanák a 'kovboj' pilótát a britek

2003.03.31. 10:26
A briteknek kezd elegük lenni abból, hogy az iraki háborúban eddig több katonájukat ölték meg a szövetségesek, mint az irakiak, a balesetekről nem is beszélve. Pénteken egy amerikai tankromboló két brit tankot lőtt ki közvetlen közelről, ezért több brit katona a pilóta hadbíróság elé állítását követeli. Az amerikaiak bocsánatot kértek, és vizsgálatokat indítanak.
Egyre mérgesebbek a brit katonák, miután pénteken egy amerikai A-10-es repülőgép tüzet nyitott konvojukra, és kilőtt két Scimitar könnyű harckocsit Dél-Irakban. Az incidensben egy 25 éves brit közlegény életét vesztette, többen megsebesültek. Az iraki háború során nem ez volt az első eset, hogy a szövetségesek saját erőiket támadták. Március 23-án egy brit Tornado gépet egy amerikai Patriot rakéta semmisített meg, Bászra mellett pedig egy brit tank egy sikeresen kilőtt másik tankot. Eddig öt brit katona vesztette életét "baráti tűzben", négyet pedig az irakiak öltek meg.

Vizsgálatokat indítanak

Richard Myers a Vezérkari Főnökök Egyesített Tanácsának elnöke bocsánatot kért a legutóbbi esetért is. Hozzátette, hogy ez "a legszomorúbb dolog, ami bármelyikünkkel megtörténhet". Myers bejelentette, hogy egyik fő célkitűzése az, hogy felszámolják a "baráti tűz" miatt előforduló tragédiákat. Szerinte megfelelő forrásokkal, és technikai eszközökkel felszámolhatók az ilyen hibák.

Emberölésért bíróság elé?

A brit katonák szerint a "kovboj" pilóta - aki tüzet nyitott egységükre - "teljesen alkalmatlan" feladata ellátására, és "nem törődött" társaival. Több, neve elhallgatását kérő brit még emberölés bűntettében is vádat emeltetne az amerikai pilóta ellen. A 33 éves Steven Gerrard kórházi ágyán fekve azt mondta, hogy őt mindenre felkészítették a kiképzéseken, teljesen ura járművének és képes azt a támadásoktól megvédeni. Csak arra nem készítették fel, hogy "a válla felett hátrapillantva azt figyelje, hogy vajon tüzet nyitnak-e rá az amerikaiak."

Lőtt mindenre

Gerrard szerint az A-10-es mindössze 50 méter magasan repülhetett, amikor támadott, így mindenképpen látnia kellett a konvoj egyik járművére felfestett fél méter hosszú brit zászlót. A pilóta folyamatosan tüzelt, majd visszafordult, és újból támadott, ekkor vesztette életét a fiatal közlegény is. Hozzátette, hogy a közelben civilek is voltak, egy tizenkét éves kisfiú mindössze 20 méterre lehetett amikor "a jenki tüzet nyitott". Szerinte a pilóta egy "cowboy, aki egyáltalán nem tiszteli az emberéletet". Az egyik megtámadott tankból megmenekült 18 éves Chris Finney szerint a támadó gép pilótája valószínűleg "kiképzést sem kapott, csak örült, hogy nyomhatta a ravaszt". Hozzátette, hogy ő bármelyik amerikai tankot messziről felismeri, nem érti, hogy miért képtelenek erre az amerikaiak. A britek elismerik, hogy balesetek mindig előfordulhatnak, de állítják, hogy a legutóbbi esetnél túl sok jel mutat arra, hogy hanyagság okozta a tragédiát, jelentette a Times.  • Tippek
  • Hírek