Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Közvélemény-kutatással választanak polgármester-jelöltet

2008.09.29. 13:03
Közvélemény-kutatás alapján dönti el az RMDSZ bánffyhunyadi szervezete, hogy indítson-e önálló jelöltet az október 26-i polgármester-választáson, vagy valamelyik román párt jelöltjét támogassa - olvasható a kolozsvári Krónika című napilap internetes oldalán.

Október 2-ig, csütörtökig mintegy 420 bánffyhunyadi magyar család (nagyjából ezer személy) véleményét kérik ki az ügyben. A megkérdezettek az RMDSZ által eljuttatott szórólapokon fejthetik ki álláspontjukat, nyilatkozta a lapnak Vasas István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) városi szervezetének elnöke, a választmány döntését ismertetve.

Az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Vasas elmondta: a választmány tagjainak többsége azt szorgalmazta, hogy az RMDSZ a júniusi önkormányzati választások második helyezettjét, Mircea Morosant, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) jelöltjét támogassa az időközi megméretésen, ám végül a magyar választópolgárok megkérdezése mellett döntöttek.

Bánffyhunyadon azért kellett előre hozott polgármester-választást kiírni, mert a június 15-én, az önkormányzati választások második fordulójában megválasztott városvezető augusztusban lemondott tisztségéről.

Döngölő Csaba, az RMDSZ polgármesterjelöltje az önkormányzati választások június 1-i első fordulóban a leadott voksok 16,5 százalékát kapta meg, 668 szavazatot. A 2002-es népszámlálás adatai szerint Kalotaszeg 9400 lelket számláló központjában a lakosság 32 százaléka magyar nemzetiségű.