Erzsébet
1 °C
4 °C

Közvélemény-kutatással választanak polgármester-jelöltet

2008.09.29. 13:03
Közvélemény-kutatás alapján dönti el az RMDSZ bánffyhunyadi szervezete, hogy indítson-e önálló jelöltet az október 26-i polgármester-választáson, vagy valamelyik román párt jelöltjét támogassa - olvasható a kolozsvári Krónika című napilap internetes oldalán.

Október 2-ig, csütörtökig mintegy 420 bánffyhunyadi magyar család (nagyjából ezer személy) véleményét kérik ki az ügyben. A megkérdezettek az RMDSZ által eljuttatott szórólapokon fejthetik ki álláspontjukat, nyilatkozta a lapnak Vasas István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) városi szervezetének elnöke, a választmány döntését ismertetve.

Az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Vasas elmondta: a választmány tagjainak többsége azt szorgalmazta, hogy az RMDSZ a júniusi önkormányzati választások második helyezettjét, Mircea Morosant, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) jelöltjét támogassa az időközi megméretésen, ám végül a magyar választópolgárok megkérdezése mellett döntöttek.

Bánffyhunyadon azért kellett előre hozott polgármester-választást kiírni, mert a június 15-én, az önkormányzati választások második fordulójában megválasztott városvezető augusztusban lemondott tisztségéről.

Döngölő Csaba, az RMDSZ polgármesterjelöltje az önkormányzati választások június 1-i első fordulóban a leadott voksok 16,5 százalékát kapta meg, 668 szavazatot. A 2002-es népszámlálás adatai szerint Kalotaszeg 9400 lelket számláló központjában a lakosság 32 százaléka magyar nemzetiségű.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?