Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Az izraeliek többsége azonnal megtámadná Irakot

2003.02.14. 12:19
Az amerikaiak többsége az ENSZ-fegyverzetellenőrök iraki mandátumának meghosszabbítását támogatja, Izraelben viszont a többség az azonnali katonai beavatkozást szorgalmazza - ezt mutatja két közvélemény-kutatás.
A CBS News és a The New York Times pénteken nyilvánosságra hozott közös felméréséből, amelyet a hét elején végeztek, az derül ki, hogy az amerikaiak többsége támogat egy Szaddám Huszein iraki elnök megbuktatását célzó háborút, de megosztott az amerikai kormány stratégiáját illetően. A megkérdezettek háromnegyede szerint a háború elkerülhetetlen, kétharmaduk elfogadja mint lehetőséget, 29 százalék ellenzi azt.

Az amerikaiak 44 százaléka nem ért egy Bush külpolitikájával

A felmérésben részt vevők 59 százaléka úgy véli, hogy George Bush amerikai elnöknek több időt kellene adnia az ENSZ-nek, míg 63 százalék szerint Washingtonnak nem szabad szövetségeseinek támogatása nélkül cselekednie. Ötvenhat százaléknak az az álláspontja, hogy Bushnak meg kell várnia, amíg az ENSZ zöld utat ad akciójához.

A közvélemény-kutatás egyúttal az elnök népszerűségi indexének csökkenését is mutatja: az amerikaiak 53 százaléka nem ért egyet gazdaságpolitikájával, és 44 százaléknak nem tetszik külpolitikája. Ugyanakkor a megkérdezettek 53 százalékának megfelel az, ahogy Bush az iraki ügyet kezeli.

Az izraeliek biztosak abban, hogy Irak megtámadja hazájukat

Az izraeliek abszolút többsége egy Irak elleni amerikai támadást szorgalmaz, szerintük nem kell megvárni, hogy lehet-e a konfliktust békés úton rendezni - ez derül ki a Maariv című lap ugyancsak pénteken közölt felméréséből. A háború mellett a megkérdezettek 51 százaléka áll, míg 43 százalék a békés rendezésre teendő kísérletek híve. Negyvenkilenc százalék úgy gondolja, hogy háború esetén Irak megtámadja Izraelt, 34 százalék ezzel ellentétes véleményen van, 17 százalék nem nyilatkozott erről.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek