Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Európa: az USA ne legyen világhatalom

2003.09.12. 10:28
A Trasantlantic Trends 2003 közvélemény kutatása szerint az európaiak 71 százaléka azt szeretné, ha az EU az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlóan szuperhatalommá válna, lehetőleg a katonai kiadások növelése nélkül.
A Trasantlantic Trends 2003 vizsgálatát júniusban végezte el az amerikai Német Marshall Alap és az olasz székhelyű Compagnia di San Paolo szervezet. A felmérésben 8000 amerikait és hét európai ország - Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Hollandia, Lengyelország és Portugália - állampolgárait faggatták.

A lengyelek az USA mellett

Az adatok szerint az európaiak egyértelműen megkérdőjelezik az USA világvezető szerepének szükségességét. A megkérdezettek csupán 45 százaléka gondolja azt, hogy kívánatos az erős amerikai vezetés. Ez komoly csökkenést jelent a 2002-ben regisztrált 64 százalékhoz képest. Ezzel ellenétben az amerikaiak 80 százaléka gondolja azt, hogy szükség van erős EU-vezetésre, s ez az adat összhangban van a múlt évi 79 százalékkal.

Míg a többség Franciaországban (70 százalék), Németországban (50 százalék) és Olaszországban (50 százalék) úgy véli: a globális amerikai vezetés nem kívánatos, a britek, a hollandok és a lengyelek másképp gondolkodnak. Lengyelország igen erős szövetségese Washingtonnak, a megkérdezettek 58 százaléka támogatja George Bush külpolitikát.

Az EU is legyen szuperhatalom

Az európaiak 71 százaléka azt szeretné, ha az EU az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlóan szuperhatalommá válna, de ekkor is partnere, és nem vetélytársa lenne Amerikának. Érdekes, hogy ennek ellenére a megkérdezett európaiak 51 százaléka nem növelné a katonai kiadásokat.

Mindkét oldalon egyformán világveszedelemnek könyvelik el a nemzetközi terrorizmust, a tömegpusztító fegyvereket és az iszlám fundamentalizmust. Az amerikaiak nagy része - az európai állásponttól eltérően - katonai beavatkozással véli rábírhatónak az érintett országokat a tömegpusztító fegyverek megsemmisítésére, és az ENSZ határozatain is túllépnének, ha alapvető nemzeti érdek forogna a kockán.

Az amerikaiak 77 százaléka - ez 1947 óta a legnagyobb arány - támogatja az aktív amerikai szerepet a világ ügyeiben. Ami a vitás kérdéseket elsimító nemzetközi szervezetek szerepét illeti, az amerikaiak (70 százalék) és az európaiak (74 százalék) egy megerősített ENSZ-ben hisznek. Viszont, ha alapvető nemzeti érdek forog kockán, az amerikaiak 57 százaléka túllépne az ENSZ döntésein, az európaiak többsége, 53 százaléka viszont nem támogatja az ENSZ döntések felülbírálatát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!