Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nőtt Irak lázadó vallási vezetőjének népszerűsége

2004.05.20. 11:00
Irak polgárainak 88 százaléka tekinti megszállónak a koalíciós csapatokat egy friss közvélemény-kutatás szerint. A megkérdezettek fele akarja az amerikai csapatok kivonulását.
Egy, a jövő héten publikálandó iraki közvélemény-kutatás szerint nőtt Muktada asz-Szádr iraki síita vezető, a koalíciós csapatok elleni síita lázadás kirobbantójának népszerűsége. A felmérést az egy éve működő Iraki Kutatási és Stratégiai Intézet végezte az ország amerikai vezetőinek a jóváhagyásával, és a Financial Times adta közre.

Alacsonyan áll az amerikaiak népszerűségi indexe

Az eredmények szerint az irakiak 88 százaléka tekint inkább megszállókként a koalíciós csapatokra, mint békefenntartókra vagy felszabadítókra. A felmérés súlyát az adja, hogy még az abu-grébi börtönben elkövetett kínzások nyilvánosságra kerülése előtt készítették, tehát az amerikaiak népszerűségi indexe már az erőszakos képek publikálása előtt is alacsonyan állt.

Szádun Duleimi, az intézet szunnita vezetője szerint a reprezentatív minta fele (ez 1600 síita, szunnita és kurd megkérdezettet jelent) kívánja a szerintük megszálló amerikai csapatok kivonulását. Duleimi szerint az irakiak az amerikaiak ígéreteit és tényleges tetteit vetik össze, és ennek fényében pártoltak el a koalíciós erőktől.

Ebben a helyzetben asz-Szádr volt az egyetlen iraki vezető, aki fellépett a megszállók ellen - ez növelte meg a népszerűségét olyannyira, hogy a megkérdezettek 32 százaléka vallotta magát a síita vezető feltétlen támogatójának; ez elegendő volt ahhoz, hogy a vezetőt a második legbefolyásosabb iraki vezetőnek értékelje a felmérés.