Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hosszú háború, de minek?

2001.09.29. 13:29
Bár a legtöbb amerikai kétli, hogy egy Afganisztán elleni háború valódi eredményre vezetne, többségük támogatná a szárazföldi inváziót - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Egyre nő azoknak az aránya is, akik lemondanának szabadságjogaik egy részéről a terrorizmus elleni harc érdekében.
A CNN-Time által végzett közvélemény-kutatásból, melynek keretében 1055 személyt kérdeztek meg, kiderül, hogy az amerikaiak csaknem kétharmada (64 százalék) támogatná szárazföldi erők bevetését Afganisztánban. A megkérdezettek több mint háromnegyede szerint az Egyesült Államok megnyerné a háborút, de csak 23 százalék hisz a gyors győzelemben; a válaszadók több mint fele hosszú háborúra számít, és fel van készülve újabb terrortámadásokra is.

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy az amerikaiak nagy része a háború mellett van, 63 százalékuk szerint Afganisztán megtámadása éppenséggel növelni fogja a terroristaveszélyt, nem pedig csökkenteni.

Internálni mind

Az amerikaiak továbbra is hajlandóak feláldozni szabadságjogaik egy részét a terrorizmus elleni harc oltárán. Főként persze mások szabadságjogait: a megkérdezettek 31 százaléka támogatná az arab-amerikaiak internálótáborba gyűjtését, megakadályozandó a további terrortámadásokat.

Csaknem kétharmad (59 százalék) támogatná a terrorizmussal gyanúsított személyek előzetes, korlátlan idejű letartóztatását. A megkérdezettek több mint negyede (29 százalék) nem bánná, ha a rendőrség akármikor megállíthatná és átkutathatná őket az utcán.

Egyre nő azoknak az aránya is, akik megengednék a hatóságoknak, hogy elolvassák bárkinek az emailjet. Közvetlenül a terrortámadás után készült felmérések szerint ebbe csak a megkérdezettek egyharmada ment volna bele, egy hétre rá már 45 százalék, ma már 55 százalék.

Népszerű Bush

Bush elnök támogatottsága továbbra is igen nagy. 84 százalék szerint végzi jól munkáját (a legmagasabb érték 90 volt), és 74 százalék gondolja úgy, hogy az elnök megfelelően irányítja a terrorizmus elleni harcot.