Auguszta
-7 °C
0 °C

Prágának is érdeke a magyar-szlovák viszony megnyugvása

2006.09.16. 17:42
A cseh államfő szerint az egész térség alapvető érdek, hogy nem kapjon lángra a „konfliktus szikrája”.

Csehország rendkívül érdekelt abban, hogy mihamarabb nyugvópontra jusson a szlovák-magyar viszony, mert a cseh határoktól keletre fekvő régió stabilitása Prága számára létfontosságú - jelentette ki Václav Klaus cseh államfő abban az interjúban, amelyet a Visegrádi Csoport kétnapos találkozója után adott szombaton a közszolgálati cseh televíziónak.

Alapvető érdek

„Alapvető érdekünk, hogy semmiféle konfliktus szikrája lángra ne kaphasson, mert egy ilyen szikra képes nagyon gyorsan átterjedni más országokra is" - mondta Klaus a riporter kérdésére. Majd leszögezte: "Ez részünkről egyáltalán nem altruizmus."

A visegrádi államfői csúcstalálkozó, amelyre pénteken és szombaton került sor a Prágától északnyugatra fekvő Lányban, a magyar-szlovák viszonyban az utóbbi időben felmerült problémákkal a plenáris üléseken nem foglalkozott.

Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő pénteki kétoldalú megbeszélésük után tájékoztatták az újságírókat arról, hogy ők a kérdést megvitatták, s megállapodtak abban, hogy november második felében a két ország egy-egy egyetemén államfői vitafórumot tartanak a diákokkal.

"Ez egy helyes és nagyon hasznos kezdeményezés. A fiatalokkal való találkozások nagyon szükségesek, ez mindannyiunk érdeke" - fejtette ki véleményét a kezdeményezésről Klaus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!