Auguszta
-7 °C
0 °C

Megkezdődött a Kínai Kommunista Párt XVII. kongresszusa

2007.10.15. 07:28
Várhatóan ismét főtitkárrá választják Hu Csin-taót, a Kínai Kommunista Párt vezetőjét a hétfőn kezdődött pártkongresszuson. Hu nyitó beszédében kiemelte a politikai reformok fontosságát.

Pekingben helyi idő szerint hétfő reggel kilenckor megkezdődött a Kínai Kommunista Párt XVII. kongresszusa, amely a várakozások szerint arra hivatott, hogy megerősítse Hu Csin-tao pártfőtitkár és államelnök pozícióját az ázsiai ország élen.

Marad az egypártrendszer

A nemzeti himnusz elhangzása után a rendszer második emberének számító Vu Pang-kuo (Wu Bangguo) parlamenti elnök nyitotta meg a 2200 küldött előtt a tanácskozást, majd Hu Csin-tao megkezdte a főtitkári beszámoló ismertetését.

Kína legfontosabb belpolitikai eseménye (Fotó: Peter Parks)

A pártfőtitkár kiemelte a politikai reformok fontosságát mondván, hogy az irányításra az eddiginél alkalmasabbá kell tenni a kormányzó szerveket az egypártrendszer vezető szerepének az erősítése mellett.

A beszámoló sajtónak eljuttatott másolata szerint Hu Tajvannal kapcsolatban továbbra is a sziget és az anyaország békés újraegyesítését szorgalmazva, hangsúlyozva, hogy Peking ezt az erőfeszítését nem adja fel.

Szociális harmónia

A kongresszus a tervek szerint október 21-ig tart. Szakértők szerint a kínai párt és állam 64 éves első számú vezetőjét várható újraválasztása után egy hozzá lojálisabb csapat veszi majd körül. A tartományok élén és a kormányban az elmúlt hónapokban történt változások ugyanis azt mutatták, hogy Hu egyre nagyobb manőverezési térrel rendelkezik.

Hu Csin-tao, a jelenlegi és Csiang Cö-Min, a korábbi pártfőtitkár (Fotó: Peter Parks)

Hu Csin-tao egy júniusban elhangzott beszédében a "tudományosabb" gazdasági növekedésre - azaz kevesebb pazarlásra, korrupcióra, egyszersmind több szociális harmóniára - helyezte a hangsúlyt, és vélhetően ez mutatja majd a kongresszus által kijelölendő irányt.

Politikai téren a kongresszus várhatóan a "szocialista demokráciának" szánja a főszerepet, amely a Kínai Kommunista Párt nagyobb átláthatóságát, a kormányzati rendszer javítását, és a civil társadalomnak a döntéshozatalokban való nagyobb részvételét jelenti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!