Krajisnik ártatlannak tartja magát

2000.04.07. 18:00
Hétfőn elfogták és Hágába vitték Momcsilo Krajisnikot, az eddig elkapott legmagasabb rangú boszniai szerb háborús bűnöst. Pere csak júliusban kezdődik, Krajisnik a bíróságon eddig mindössze annyitt közölt, hogy ártatlannak tartja magát. A legkeresettebb boszniai szerb háborús bűnösök, Karadzsics és Mladics továbbra is szabadlábon vannak.

Kilenc vádpontban vizsgálják Krajisnik bűnösségét
Hétfőn francia békefenntartók elfogták Momcsilo Krajisnikot, az eddigi legmagasabb rangú háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb vezetőt. A katonák hétfő hajnalban törték rá az ajtót, és mezítláb pizsamában vitték el. Paléből Hágába egy NATO-gépen szállították.

Krajisnikot már februárban megvádolták, de az elfogatási parancsot az akció előtt nem hozták nyilvánosságra. Dragan Soc, montenegrói igazságügy miniszter az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy szerinte Milosevics ,,dobta fel" Krajisnikot, hogy ezzel is időt nyerjen, és minél tovább maradhasson hatalmon.

Karadzsics jobbkezeként ismerték
Krajisnikot Radovan Karadzsics jobbkezeként ismerték - az 1992 és '95 közötti boszniai háború alatt ő volt a boszniai szerb parlament elnöke és '95 után ő képviselte a szerbeket a háromtagú boszniai elnökségben. A háború utolsó szakaszában állítólag különösen nagy befolyása volt a boszniai szerb vezetésre.

Carla del Ponte a Hágai Nemzetközi Bíróság főügyésze szerint ő is felelős a '91-'92-ben boszniai horvátok és muzulmánok ellen elkövetett háborús bűnökért. A bíróság kilenc vádpontban vizsgálja felelősségét: háborús bűnök mellett emberiség elleni bűntett és népirtás szerepel a pontok között.

Momcsilo Krajisnik

Született: Szarajevóban, özvegy, három gyermek apja. Közgazdasági tanulmányai után az Energoinvest igazgatója lesz. 1983-ban 8 hónapot ül sikkasztás miatt, de később felmentik. 1990-ben az elsők között lép be a Szerb Nacionalista Pártba (SDS). A háború előtt, 1990 és '92 között a szerb parlament elnöke. 1992 és '95 közötti háború béketárgyalásain keményen ellenez minden kompromisszumot, ekkor nyeri el a ,,Mr. Nem" becenevet. Akkoriban állítólag legalá akkora hatalommal bír, mint Karadzsics. Vezetésük alatt a szerbek megostromolják Szarajevót, és elüldözik a horvátokat és muzulmánokat az általuk ellenőrzött területekről. Két az ENSZ által kijelölt biztonsági zónába is behatolnak, ahol több száz fegyvertelen lemészárolnak. Krajisnik a háború alatt és azt követően illegális ügyletei révén állítólag jócskán meg is gazdagodik. A háború után ő lesz a háromtagú boszniai elnökség szerb tagja. Elemzők szerint azonban mindent megtesz azért, hogy Bosznia részei ne integrálódjanak, és ne rendeződjön a helyzet. 1998-ban már nem választják meg, utóda a jóval visszafogottabb Zsivko Radisics. 2000-ben az SFOR elkapja, és a Hágai Nemzetközi Bíróság elé viszi.

Krajisnikkal már negyvenegyre bővült a Hágai Bíróság előtt felelők száma. Az eddigi vádlottak ,,kis halak", katonák, táborok őrei, helyi parancsnokok. A legmagasabb rangú személyek, Tihomir Blaskics és Dario Kordics, boszniai horvát vezetők magukat adták fel. Blaskics 45 évet kapott. Jelenleg három boszniai szerb tábornok pere folyik Hágában. Del Ponte szerint azonban Krajisnik mindannyiuknál fontosabb szereplő.

A két legkeresettebb boszniai szerb vádlott viszont még mindig szabadlábon van. Karadzsics rejtőzködik, s bár az SFOR ismeri búvóhelyét, de a testőrség várható kemény ellenállása miatt eddig túl kockázatosnak találta azt megrohamozni. Ratko Mladics parancsnok, akit többek között a hétezer áldozatot követelő szrebrenyicai vérengzésért is felelősnek tartanak, a szerb kormány vendégszeretetét élvezi. Állítólag március végén egy belgrádi focimeccs nézőterén látták.

A főügyész szerint a mostani eljárás során legalább nyolcvan szemtanút meg akarnak hallgatni. A per csak júliusban kezdődi, egyelőre Krajisnik csak annyit mondott a bíróság előtt, hogy ártatlannak érzi magát.  • Tippek
  • Babaváró hitel