Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Holtan találták a volt ukrán belügyminisztert

2005.03.04. 11:42
Kapcsolódók (9)
Feltehetően öngyilkosságot követett el Jurij Kravcsenko volt ukrán belügyminiszter. Kravcsenkót a minisztersége idején meggyilkolt újságíró, Gregorij Gongadze ügyében hallgatták volna ki. A héten három rendőrt tartóztattak le az esettel kapcsolatban.

Holtan találták hétvégi házában Jurij Kravcsenko volt ukrán belügyminisztert, jelentette az AP. Kravcsenkót pénteken hallgatta volna ki a kijevi ügyészség Gregorij Gongadze oknyomozó újságíró meggyilkolásának ügyében.

A helyszínen tartózkodó nyomozók előzetes szakvéleménye szerint Kravcsenko öngyilkosságot követett el.

Sejteni lehetett

Az eset furcsasága, hogy csütörtökön a Gongadze-gyilkosságot vizsgáló parlamenti bizottság elnöke, Grigorij Omelcsenko már követelte Kravcsenko letartóztatását. Omelcsenko azzal indokolta - némi iróniával - bírósághoz intézett követelését, hogy félő, hogy Kravcsenko olyan mentális állapotban van az ügy miatt, hogy öngyilkosságot követ el, esetleg nyomtalanul eltűnik. Ez úgy tűnik, pénteki meghallgatása előtt meg is történt.

Kravcsenko 2000-ben, Gongadze megölése idején volt belügyminiszter. Gongadze Leonyid Kucsma és környezete visszaéléseiről írt cikksorozatot, bírálta a hatalom korruptságát. Lefejezett holttestét 2000 őszén találták meg nem messze Kijevtől. Egy hangfelvétel szerint Kucsma elnök személyesen adta ki a parancsot belügyminiszterének a gyilkosságra.

A hangfelvétel
Itt található a Melnicsenko által az USA-ba vitt hangfelvétel egyes részleteinek leirata, ismertebb nevén "Epizódok". (blja: eredeti jelentése 'kurva', de itt töltelékszerű indulatszó, körülbelül mint a 'bazmeg')

1. epizód

Kucsma: Helló.
Ismeretlen: Helló.
Kucsma: Add meg nekem azt a, valami "Ukrajnszka Pravda" (kivehetetlen). El kell döntenünk, mit csináljunk vele. Egyszerűen túl messzire ment.
Ismeretlen: Kell hozzá valami ügy.
Kucsma: Mi?
Ismeretlen: Csináljunk valami ügyet? (kivehetetlen)
Kucsma: Jó.
Ismeretlen: Az ügy... Egyszerűen lemásolunk egyet.
Kucsma: Nem, nem kell feltétlenül ügy... "Ukrajnszka Pravda", jó, ez már teljesen, blja, arcátlanság. A köcsög, blja. A grúz, grúz.
Ismeretlen: Gongadze?
Kucsma: Gongadze. Ki támogatja?
Ismeretlen: Hát, jelenleg most Morozzal [jelenleg a szocialista párt vezetője] dolgozik, ezzel a Granival [webszájt neve]
Kucsma: Ez, blja... valami kurvapecér, blja... deportáljátok, blja, Grúziába és dobjátok ott ki, bassza meg. Vigyétek Grúziába és dobjátok ki ott. A csecsenek majd ellopják, és kiütik.

2. epizód

Kucsma: Szóval, nem felejtem el, itt van ez a Gongadze...
Kravcsenko [belügyminiszter]: Azt hiszem, már hallottam ezt a nevet.
Kucsma: Hát, a köcsög, blja, túlment az utolsó határon.
Kravcsenko: Gongadze. Már egyszer keresztbe tett nekünk valahol
Kucsma: Mi?
Kravcsenko: Figyelmen kívül hagytuk. Utánanézünk.
Kucsma: Folyamatosan irogat valami "Ukrajnszka valami Pravdának", és felteszik az internetre, érted? Ki támogatja?
Kravcsenko: (kivehetetlen) Vannak embereim...
Kucsma: De a lényeg, hogy le kell állítani. Vologya azt mondja, a csecseneknek kellene elrabolniuk, és Csecsenföldre vinniük, hogy bassza meg magát és könyörögjön váltságdíjért...

4. epizód

Kucsma: Ez a Gongadze.
Kravcsenko: Én, dolgozunk rajta, vagyis...
Kucsma: Elmondom neked, elviszitek, kidobjátok. Adjátok a csecseneknek. (kivehetetlen) Aztán a váltságdíj,
Kravcsenko: Átgondoltuk. Valami ilyesmi módon fogjuk csinálni.
Kucsma: Arra gondolok, hogy vigyétek el, vetkőztessétek le, blja, gatya nélkül hagyjátok ott valahol, hadd üldögéljen ott.
Kravcsenko: Egyszerűen megoldjuk, blja, ma jelentették nekem. Tudjuk hol van: merre jár, hogyan jár. Szerzünk valakit, aki elcsípi. Még egy kicsit tudakozódunk, aztán megcsináljuk. A csapatom vadászalakulat, olyanok mint a sasok, megcsinálnak mindent, amit akarsz.

Forrás: Radio Free Europe

Omelcsenko csütörtökön Leonyid Kucsma azonnali letartóztatását is követelte. "Azonnal bűnvádi eljárás alá kell vonni Leonyid Kucsmát, és sürgetni a bíróságot, hogy adja ki a letartóztatási parancsot és az Interpolon keresztül nemzetközi körözését az egykori ukrán elnök ellen" - jelentette ki.

A főügyészt is leváltaná

Az ukrán főügyész szerdán jelentette be, hogy megoldották a Gongadze-ügyet, azaz megtalálták Georgij Gongadze ukrán internetes újságíró gyilkosait és kiderítették a felbújtó személyét is. Az ügyészség már több személyt letartóztatott, közülük ketten vettek részt közvetlenül a brutális gyilkosságban.

"A gyilkosok bűnös parancsot hajtottak végre. Tudjuk, hogy ki adta ki ezt a parancsot" - mondta Piszkun, aki azonban nem árulta el, hogy személyesen kit gyanúsítanak a gyilkosság megrendelésével.

Omelcsenko ugyanakkor a Gongadze-ügyet már Kucsma idején 2002-től 2003-ig, és jelenleg is vezető ügyész, Piszkun lemondását is követeli, amiért az ügyet bizonyítékok hiányában 2003-ban végül lezártnak nyilvánították.

Gongadze megölése fordulópont volt az addig népszerű Kucsma elnökségében. Az elnök egyik testőre felvételt készített egy telefonbeszélgetésről, mely szerint Kucsma tudott az újságíró megöléséről. Az elnök tagadta, hogy köze lett volna a bűncselekményhez, amit nem is lehetett egyértelmű bizonyítékokkal alátámasztani.

Hangfelvétel bizonyítja?

Gongadze, az Ukrainszka Pravda internetes változatának vezetője számos cikket írt 2000-ben és az azt megelőző években a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupcióról. 2000 szeptemberében Kijevben elrabolták. Két hónappal később a hatóságok megtalálták lefejezett testét egy Kijev melletti erdőben. Az akkori ellenzéki (ma hatalmon lévő) pártok Leonyid Kucsma elnököt gyanúsították a gyilkosság "megrendelésével". Kucsma tagadja a vádat.

A gyilkosság után, 2001-ben ugyanakkor Kucsma elnöki testőrségének egy volt tisztje, Mikola Melnicsenko egy olyan magnófelvételt (lásd a keretest) csempészett ki az Egyesült Államokba, ami állítása szerint azt bizonyítja, maga Kucsma adta ki a parancsot Gongadze meggyilkolására. A hanganyagot az ukrán adminisztráció hamisítványnak minősítette, ám Melnicsenko felkérte a Bek Tek nevű amerikai céget, hogy ellenőrizze a felvétel hitelességét. A cég valamikor az FBI-nak dolgozó szakértője ugyanakkor hitelesnek találta a hanganyagot, amit azóta az internetre is feltettek, és a jelenlegi vizsgálat is foglalkozott vele.