Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Százharminc áldozata van az iraki merényleteknek

2006.01.05. 10:40
Legalább százharminc ember meghalt és kétszáz megsebesült, amikor két öngyilkos merénylő robbantott az iraki Kerbala és Ramadi városokban csütörtökön délelőtt. Három bomba Bagdadban is robbant, ketten meghaltak.

Százharminc ember - köztük hét amerikai katona - vesztette életét csütörtökön Irakban robbantásos merényletek és fegyveres támadások áldozataként. Az egyik öngyilkos merénylő a Bagdadtól 80 kilométerre fekvő Kerbala városának közontjában, Huszein imám sírja közelében hozta működésbe a robbanószerkezetet. Egy órával később a másik merénylő Ramadi kerámia- és üveggyára mellett robbantott, ahol a rendőrségi éppen toborzást tartott. A bombát a közel ezer jelentkező tömegében detonálták.

#alt#
Az egyik bagdadi robbantás képei (Fotó: EPA)

A közszolgálati televízió a műsorát félbeszakítva egyenes adásban közvetíti a kerbelai mentést. A képeken szétszaggatott holttestek és a véráztatta utca képe látható. A lakosokat felszólították a véradásra. A sebesültek között soknak rendkívül súlyos az állapota.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet 2004 márciusa óta, amikor szintén Kerbalában egy vallási fesztiválon merénylet-sorozatot hajtottak végre. A robbantásoknak akkor 85 halálos áldozata és 230 sebesültje volt.

Ramadi a szunniták fontos erődítménye, míg Kerbela - ahol Mohamed unokáját, Huszein imámot 680-ban megölték - a két legfontosabb síita város egyike. Két nap alatt ez a harmadik súlyos merénylet, amellyel a parlamenti választásokon minden bizonnyal győztes síitákat vették célba. Szerdán Modadíja város temetőjében öltek meg 37 embert a terroristák.

A rendőrség szóvivője, Raman Asavi szerint a halálos áldozatok száma tovább nőhet. Mahmud al-Dulaimi, a Ramidi kórház orvosa elmondta, hogy a sérültek között amerikai katonák is voltak, pontos számot azonban nem tudott említeni.

A két súlyos robbanás mellett további három, de kisebb hatású bomba robbant csütörtökön Bagdadban, ezek közül kettőt öngyilkos merénylő hozott működésbe. Az autókba rejtett pokolgépek két ember halálát és hat sérülését okozták, jelentették egészségügyi források.”