Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Diplomáciai feszültséget okozott a karácsonyi dekoráció

2004.12.15. 10:11
Megtorlással fenyegette meg az Egyesült Államok havannai külképviseletét a kubai diktatúra. A kommunista vezetést az bosszantotta fel, hogy az épület karácsonyi díszkivilágításában a hetvenötös szám is szerepel, nyílt utalásként a bebörtönzött ellenzékiekre.

Az Egyesült Államok havannai diplomáciai központja karácsonyi díszítésének levételét követeli Kuba. A kommunista diktatúra képviselőit dühíti, hogy a dekoráció egyik eleme a bebörtönzött ellenzékiekre utal, jelentette a Reuters.

Fenyegetnek

Az amerikai misszió épületének tengerparti oldalán elhelyezett, karácsonyi égőkből formált kép egyik eleme a hetvenötös szám, nyílt utalás a 2003 márciusában bebörtönzött hetvenöt kubai máskéntgondolkodó értelmiségire. James Cason misszióvezető a Reutersnek nyilatkozva nem is tagadta a szimbólum jelentését. "Azért írtuk ki a hetvenötös számot, hogy a független gondolkodásuk és megnyilatkozásaik miatt bebörtönzöttekre emlékezzünk", mondta.

A kubai vezetés már régóta neheztel Casonra, amiért nyíltan támogatja a helyi ellenzéket. A misszióvezető gyakorta szervez találkozókat a máskéntgondolkodóknak. A diktatúra vezetése hétfőn és kedden is a külügyminisztériumba idézte a diplomatát és a dekoráció eltávolítását követelte. Ennek elmaradása esetére bővebben nem részletezett megtorlással fenyegették meg a diplomatát.

A végsőkig kitart

Casont nem rendítette meg a fenyegetőzés. "Álláspontunk szerint a dekoráció karácsony végéig fentmarad", nyilatkozta a Reutersnek.

Az Egyesült Államok az 1959-es kommunista hatalomátvétel után megszakította diplomáciai kapcsolatait Kubával és gazdasági embargóval sújtotta az országot. Nagykövetséget ugyan nem működtet az országban, a Cason vezetésével működő misszión keresztül tart fent kapcsolatot a kubaiakkal.