Ágnes
-1 °C
2 °C

Offenzívát indítottak Irakban az amerikaiak

2006.03.16. 17:12
Ötven repülővel és ezerötszáz katonával támadják Szamara körzetében a lázadók állásait az amerikai és az iraki katonák. Halabdzsában lerombolták az 1988-as kurd lázadás leverésének emlékművét a feldühödött kurdok. Bagdadban huszonöt holttestet találtak, az áldozatok a felekezetek közti harcokban veszthették életüket.

Az iraki háború befejezése óta a legnagyobb légitámadást indította Irakban az amerikai hadsereg. Az ötven repülő 1500 iraki és amerikai katonát támogat, akik Bagdadtól 75 kilométerre északra, Szamarában indítottak offenzívát. A Raj hadművelet célja a Szamara körzetében tevékenykedő lázadócsoportok kiiktatása.

Több száz kurd tüntető támadta meg az 1988-as kurd lázadás idején elgázosított Halabdzsában a felkelés leverésének emlékművét. A feldühödött tömeg az emlékmá lerombolása után hivatali épületeket is megtámadott.

Szemtanúk szerint csütörtökön lövöldözés kezdődött azután, hogy az elmaradott helyi infrastruktúra miatt feldühödött emberek közbeszólásokkal megzavarták az emlékműnél rendezett megemlékezésen felszólaló kurd vezetők beszédét. A jelentések szerint az emlékmű és a hivatalok elleni rohamban többen megsérültek, legalább egy ember meghalt.

Eddig a kurdok lakta északi országrész jobbára mentes volt az erőszaktól, főleg a síiták és a szunniták közötti gyűlölködéstől.

Tizennyolc évvel ezelőtt Szaddám parancsára mustárgázat vetettek be Halabdzsában a kurdok lázadásának leverésére, a támadásban legalább ötezren vesztették életüket, köztük rengeteg nő és gyermek. Huszeint, aki most százötven síita meggyilkolása miatt áll bíróság előtt, a halabdzsai gáztámadás miatt is felelősségre kívánják vonni.

Erőszak országszerte

Az ország más részeint csütörtökön legalább öten vesztették életüket erőszakcselekményekben. Bagdadban még rosszabb a helyzet, a felekezetek között kitört, második hete tartó harcok nyomán újabb 25 holttestet találtak a város különböző keróületeiben.

A fővárostól 60 kilométerre, Baakúbában pokolgép robbant egy út mentén, és ez három diák halálát okozta, további két polgári személy pedig megsérült. Beidzsiben fegyveresek lőttek agyon egy iraki tolmácsot és a fiát.