Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Irak sürgősen megszabadulna a kurd lázadóktól

2007.10.19. 15:23
Az iraki kormány felszólította a független Kurdisztánért küzdő PKK párt lázadóit, hogy egy török támadás elkerülése érdekében hagyják el az országot. Az amerikai védelmi miniszter személyesen beszélné le Ankarát a katonai akcióról, miközben Irak északi részén tiltakozásul több ezer kurd vonult az utcákra.

Az iraki vezetés felszólította a kurd lázadókat, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el az ország északi részét, írja a BBC. Bagdad ezzel a lépéssel próbál elkerülni egy esetleges török támadást, aminek a lehetőségéről szerdán döntött a török parlament. Az elfogadott kormányzati előterjesztés értelmében Ankara egy éven belül katonai akciót indíthat a kurd lázadók észak-iraki támaszpontjai ellen.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter elmondta, hogy az elszakadáspárti Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) a területi hatóságok engedélye nélkül hajtotta végre korábbi akcióit. Zeberi a török parlament döntésére reagálva felszólította a független Kurdisztánért küzdő PKK lázadóit, hogy sürgősen hagyják el az országot. "Hivatalos kérésünk, hogy hagyják el az iraki földet és hagyják meg Irakot a lakosainak, valamint ne hozzanak ránk több baj, mint amennyitől már így is szenvedünk" - mondta az egyébként a kurd kisebbséghez tartozó külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek.

Hozzátette, hogy kormányuk már korábban is el akarta távolítani a PKK-t az országból, de nem volt meg az ehhez szükséges katonai erejük. "Az iraki biztonsági erők terroristákkal harcolnak Bagdad és sok másik város utcáin, és teljesen túlterheltek" - tette hozzá.

A kurdok tiltakoznak

Az iraki kurdok tiltakoznak a török parlament döntése ellen, ezért több ezren vonultak fel az ország északi részén található Irbil és Dahuk városokban. A demonstrálók zászlóin "A párbeszéd világában élünk, nem a háborúéban" kijelentéshez hasonló feliratok voltak olvashatók. "Azt akarjuk, hogy Törökország belássa, hogy békében akarunk élni" - nyilatkozta az egyik felvonuló diák a Reuters-nek.

A kurd regionális kormány arra sürgette a törököket, hogy ne indítsanak támadást a PKK lázadói ellen. "Nem akarunk semmilyen összetűzést Törökországgal" - írták közleményükben.

Az Egyesült Államok csütörtökön felszólította Ankarát, hogy tartózkodjon olyan Irak területén belül tervezett akcióktól, amik nemzetközi válsághoz vezethetnek. Robert Gates védelmi miniszter elmondta, hogy Washington az iraki és a török kormánnyal együtt azon dolgozik, hogy megfékezze a PKK tevékenységeit. Gates azt is hozzátette, hogy a következő héten Törökországba utazna tárgyalni ottani kollégájával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!