Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irak sürgősen megszabadulna a kurd lázadóktól

2007.10.19. 15:23
Az iraki kormány felszólította a független Kurdisztánért küzdő PKK párt lázadóit, hogy egy török támadás elkerülése érdekében hagyják el az országot. Az amerikai védelmi miniszter személyesen beszélné le Ankarát a katonai akcióról, miközben Irak északi részén tiltakozásul több ezer kurd vonult az utcákra.

Az iraki vezetés felszólította a kurd lázadókat, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el az ország északi részét, írja a BBC. Bagdad ezzel a lépéssel próbál elkerülni egy esetleges török támadást, aminek a lehetőségéről szerdán döntött a török parlament. Az elfogadott kormányzati előterjesztés értelmében Ankara egy éven belül katonai akciót indíthat a kurd lázadók észak-iraki támaszpontjai ellen.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter elmondta, hogy az elszakadáspárti Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) a területi hatóságok engedélye nélkül hajtotta végre korábbi akcióit. Zeberi a török parlament döntésére reagálva felszólította a független Kurdisztánért küzdő PKK lázadóit, hogy sürgősen hagyják el az országot. "Hivatalos kérésünk, hogy hagyják el az iraki földet és hagyják meg Irakot a lakosainak, valamint ne hozzanak ránk több baj, mint amennyitől már így is szenvedünk" - mondta az egyébként a kurd kisebbséghez tartozó külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek.

Hozzátette, hogy kormányuk már korábban is el akarta távolítani a PKK-t az országból, de nem volt meg az ehhez szükséges katonai erejük. "Az iraki biztonsági erők terroristákkal harcolnak Bagdad és sok másik város utcáin, és teljesen túlterheltek" - tette hozzá.

A kurdok tiltakoznak

Az iraki kurdok tiltakoznak a török parlament döntése ellen, ezért több ezren vonultak fel az ország északi részén található Irbil és Dahuk városokban. A demonstrálók zászlóin "A párbeszéd világában élünk, nem a háborúéban" kijelentéshez hasonló feliratok voltak olvashatók. "Azt akarjuk, hogy Törökország belássa, hogy békében akarunk élni" - nyilatkozta az egyik felvonuló diák a Reuters-nek.

A kurd regionális kormány arra sürgette a törököket, hogy ne indítsanak támadást a PKK lázadói ellen. "Nem akarunk semmilyen összetűzést Törökországgal" - írták közleményükben.

Az Egyesült Államok csütörtökön felszólította Ankarát, hogy tartózkodjon olyan Irak területén belül tervezett akcióktól, amik nemzetközi válsághoz vezethetnek. Robert Gates védelmi miniszter elmondta, hogy Washington az iraki és a török kormánnyal együtt azon dolgozik, hogy megfékezze a PKK tevékenységeit. Gates azt is hozzátette, hogy a következő héten Törökországba utazna tárgyalni ottani kollégájával.