Gerzson
-3 °C
3 °C

Montenegróban bujkál Karadzsics?

2005.07.03. 16:54
Montenegróban bujkál Karadzsics, jelentette jól értesült forrására hivatkozva a BBC. A szerb és a montenegrói hatóságok tagadják a vádakat.

Szülővárosa, a montenegrói Niksics közelében bujkál a boszniai szerbek népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt egykori elnöke, Radovan Karadzsics, jelentette a BBC Radio 4. A rádió a nemzetközi békefenntartó erőkhöz közel álló, a neve elhallgatását kérő forrása szerint a nemzetközi erőknek pontos információik vannak Karadzsics búvóhelyéről.

"Semmilyen adatunk nincs arról, hogy Kradzsics Niksics közelében bujkálna. Egyáltalán, semmilyen adatunk nincs Karadzsicsról" - reagált a BBC hírére a montenegrói nemzetbiztonsági hivatal (ANB) helyi főnöke, Dusko Koprivica a Beta szerb hírügynökségnek. Koprivica emlékeztetett rá, hogy a BBC már korábban is beszámolt róla, hogy a boszniai szerb vezér Montenegróban bujkál, ám híradása akkor tévesnek bizonyult.

A BBC értesüléseit az ANB közleményben is tagadta a BBC értesüléseit. "A BBC jól értesült forrása teljesen pontatlan és kitalált hírekkel szolgált" - áll a B92 rádióhoz eljuttatott közlenményben. Koprivica beszámolója szerint az ANB és a helyi rendőri erők a múlt héten átkutatták Karadszics testvérének niksicsi házát.

A szerb hatóságok a Vecsernye Novoszti napilap értesülései szerint hasonló razziákat hajtottak végre Karadzsics két bátyjának belgrádi lakásában is.