Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Oroszország elítéli a támadást

2003.03.20. 08:38
Az erővonalak továbbra is változatlanok a nemzetközi politikai életben. Míg Oroszország, Franciaország, Németország és Kína elítélte a csütörtök hajnali támadást, addig Nagy-Britannia, Japán és Tajvan kitart az Egyesült Államok álláspontja mellett. Irak moszkvai nagykövete, Abbasz Halaf Izrael megtámadásával fenyegetődzött a támadás megindítása után. Pakisztán legnagyobb iszlám koalíciójának egyik vezetője úgy fogalmazott: "A hadművelettel az Egyesült Államok aláírta saját halálos ítéletét".
Az orosz kormány hamarosan nyilatkozatot ad ki az Irak elleni katonai csapások megkezdéséről, amelyben elítéli az amerikai támadást, de keményebb reakció - így például a hadműveletek agresszióvá minősítése - nem várható Moszkva részéről.

Irak moszkvai nagykövete megfenyegette Izraelt

Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma az ENSZ rendkívüli közgyűlésének összehívását fogja kezdeményezni csütörtökön.

Irak moszkvai nagykövete, Abbasz Halaf Izrael megtámadásával fenyegetődzött a támadás megindítása után. Moszkva a háború gyors lezajlását várja, és döntéseiben Oroszország nemzeti, döntően gazdasági érdekeit tekinti mérvadónak. Ennek keretében fel fogja venni a kapcsolatot a majdani legitim iraki vezetéssel, részt akar venni Irak újjáépítésében, és továbbra is számít a mintegy egymilliárd dolláros iraki államadósság visszafizetésére. Sajtóhírek szerint jelentősen élénkült viszont az orosz titkosszolgálatok tevékenysége.

Papandreu a diplomácia kudarcának tartja a háborút

"Szomorú és kiábrándító pillanatnak" minősítette az Európai Unió soros elnökségét ellátó Görögország külügyminisztere, Jeórjiosz Papandreu csütörtökön az Irak ellen megindított katonai akciókat. "Szomorú és kiábrándító az a pillanat, amikor véget ér a diplomácia, és megkezdődik a háború" - hangsúlyozta a görög diplomácia vezetője Brüsszelben, az Európai Parlament Iraknak szentelt rendkívüli ülésének megnyitóján. Megerősítette, hogy a görög EU-elnökség minden lehetségest megtesz annak érdekében, hogy "kihasználja a diplomácia biztosította minden lehetséges utat". Az iraki konfliktusnak nem szabad civilizációk és vallások közötti konfliktussá válnia - mondta a görög külügyminiszter.

A franciák és a belgák csalódottak

Franciaország az iraki konfliktus "minél előbbi beszüntetését" sürgette csütörtökön. A francia külügyminisztérium szóvivője néhány órával az Irak elleni első katonai akció megindítása után hazája mély sajnálkozását hangoztatta az Irak elleni háború kapcsán, s reményét fejezte ki, hogy "a most kezdődött konfliktus minél előbb véget érhet".

Guy Verhofstadt belga miniszterelnök kora reggel mélységes csalódásának adott hangot a háború kitörése miatt. - Mélységesen csalódottak vagyunk, hogy nem próbáltak továbbra is a végsőkig a béke útján maradni. A belga kormánynak Hans Blixszel együtt az a meggyőződése, hogy volt más választás - mondta a kormányfő kora reggeli televíziós nyilatkozatában. - Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a nemzetközi jogrend mellőzése túl nagy ár a bagdadi rezsim egyébként kívánatos leszereléséért. Verhofstadt ugyanígy kárhoztatta Szaddám Huszein iraki elnököt, amiért nem hagyta el az országot és nem kímélte meg hazáját és az emberéleteket.

Csehország nem tudja miért került fel a listára

A német kormány nyilatkozatában csalódottságának adott hangot a katonai akció miatt, és humanitárius segítséget helyezett kilátásba az iraki népnek. A kabinet nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy a katonai akció a lehető leghamarabb véget ér, és a lehető legkevesebb emberi áldozattal jár. Egyidejűleg sajnálkozását tolmácsolta amiatt, hogy a fegyverzetellenőrök nem kaptak esélyt munkájuk folytatására.

Rómában a vezető politikusok még nem kommentálják a történeteket. A Vatikánban II. János Pál reggeli miséjét az iraki népért való imádságnak szentelte.

A cseh kormányfő szerint az Irak elleni katonai akció az utolsó eszköz arra, hogy Bagdadtól kikényszerítsék az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábbi határozatainak teljesítését. Vladimír Spidla kijelentette: "Csehország nem tagja annak a koalíciónak, amely támadást intézett Irak ellen". Leszögezte: nem tudja, milyen okból vette fel az USA Csehországot az őt támogató államok jegyzékébe.

Irán törvénytelennek tartja az akciót

Törvénytelennek nevezte az amerikai támadást Kamal Harazi iráni külügyminiszter. Nyilatkozatában annak a nézetnek adott hangot, hogy az akció semmivel nem igazolható.

Pakisztán legnagyobb iszlám koalíciójának egyik vezetője úgy fogalmazott: az Irak elleni háború megindítása elegendő indok az Egyesült Államok elleni dzsihádra, azaz a szent háborúra. "A hadművelettel az Egyesült Államok aláírta saját halálos ítéletét" - mondta az iszlám vezető.

Kína elítélte az Irak ellen indított hadműveletet

Csütörtök délelőtti nyilatkozatában a pekingi külügyminisztérium azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megsérti a nemzetközi viselkedés normáit, és felszólította az amerikai haderőt, hogy állítsa le a hadműveletet, mielőtt átfogó támadás indulna Irak ellen. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint az Egyesült Államok által irányított, Irak elleni hadművelet annak ellenére kezdődött meg, hogy a nemzetközi közösség elítélte a beavatkozást.

Kína az elmúlt hetekben több alkalommal is azt hangsúlyozta, hogy ellenez mindenfajta Irak elleni katonai akciót, és azon a véleményen van, hogy a tömegpusztító fegyverek problémájával az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell foglalkoznia.

Tajvan a rövid háborúban reménykedik

Japán támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat, közvetlenül azután, hogy megindult az Irak elleni hadművelet. Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő csütörtök reggel nyilatkozatban biztosította támogatásáról az amerikai akciót, hangsúlyozva, hogy országa egyetért annak céljaival. Ugyancsak támogatásáról biztosította az amerikai hadműveletet Gloria Macapagal Arroyo, a Fülöp-szigetek elnök asszonya. Hangsúlyozta: Manila politikailag és erkölcsileg is támogatja az olyan akciókat, amelyek célja Irak tömegpusztító fegyverektől történő megszabadítása.

Tajvan támogatásáról biztosította az Egyesült Államok által indított hadműveletet, hangsúlyozva, hogy a tömegpusztító, valamint a biológiai és vegyi fegyverek súlyos fenyegetést jelentenek az egész világ stabilitására. A tajpeji vezetés ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a háború rövid lesz és a lehető legkevesebb polgári áldozattal jár. Dél-Korea támogatásáról biztosította az Irak ellen indított háborút. Ro Mo Hjun államfő hangsúlyozta: a dél-koreai katonák nem vesznek részt semmiféle harci cselekményben.

Új-Zéland támogatást ad az iraki népnek

Ezzel szemben a világ legnépesebb muzulmán országának számító Indonézia legtekintélyesebb muzulmán csoportjának vezetője azt hangoztatta, hogy a támadás - mint fogalmazott - nem az iszlám, hanem az emberiség ellen irányul. Hasonlóan vélekedett Malájzia legbefolyásosoabb iszlám pártjának vezetője is.

Új-Zéland miniszterelnöke, Helen Clark szintén azt hangoztatta: kormánya nem támogat semmifajta olyan háborút, amelyre nincs magyarázat. Kijelentette: országa pénzügyi támogatást kíván nyújtani a megtámadott arab ország lakosságának.