Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Kucsma is új ukrán kormányt gründolna

2004.12.02. 23:33
Leonyid Kucsma a parlament és egy új kormány kezébe adná a hatalmat a válság megoldása érdekében. A szerdán megbuktatott Viktor Janukovics kormányfő távozását az ukrán ellenzék blokádokkal kényszerítené ki. A parlament már az elnökválasztási csalásokkal vádolt oroszbarát elnökjelölt-kormányfő utódját keresi.

A csütörtökön Moszkvában tartózkodó Leonyid Kucsma ukrán elnök kijelentette, támogatja Viktor Janukovics kabinetjének menesztését, valamint a parlament hatáskörét az államfői hatalom rovására kiszélesítő alkotmánymódosítást.

Az ukrán államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt az orosz fővárosban. Leonyid Kucsma szerint a november 21-ei elnökválasztás után kialakult politikai krízis megoldása az volna, ha a parlament megkapná a rendezéshez szükséges hatásköröket, és egy új kormány állna föl. Az ellenzék egyelőre nem reagált a felvetésre.

A felvetett alkotmánymódosítás már az elnökválasztási kampánynak is központi témája volt. A terv lényege, hogy az elnöki rendszert parlamenti rendszerré változtassa, vagyis az államfőnek, akárcsak Magyarországon, jelképes szerepe legyen. A javaslat ráadásul Leonyid Kucsma táborától származott, a vélekedés szerint azért, mert mivel harmadszorra nem indulhatott volna az elnöki posztért, miniszterelnökként megtarthatta volna hatalmát.

Tökéletes helyettes

A törvényhozás szerdán vonta meg a bizalmat az elnökválasztást a választási bizottság adatai szerint megnyerő, de az ellenzék és a külföldi megfigyelők által is csalással vádolt elnökjelölt kormányfőtől és kabinetjétől.

"Négy-öt esélyes van a kormányfői posztra", nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Valentyina Szemenyuk, az ellenzék oldalára átállt Szocialista Párt képviselője. Szemenyuk nem kívánta megnevezni a jelölteket.

Janukovics nem ismeri el a szerdai bizalmatlansági szavazás eredményét. Véleménye szerint alkotmányellenes döntés született, így folytatni kívánja munkáját. "El kell fogadnia a döntést", nyilatkozta a Bloombergnek Petro Plijuta, a magát a választások győztesének tartó Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt tanácsadója. Plijuta szerint az ellenzék hívei "blokád alatt fogják tartani a kormány épületeit, amíg Janukovics le nem mond".

Bírósági ítéletre várnak

Az ukrán válságban közvetítők most az ország legfelsőbb bíróságának döntésére várnak. A hétfő óta ülésező testület a várakozások szerint csütörtökön hirdet ítéletet, melyben akár meg is semmisítheti a választások eredményét a vitatott régiókban. Leonyid Kucsma leköszönő államfő szerint a bírák abban is tanácsot adhatnak, hogy milyen formában ismételjék meg az elnökválasztást, amennyiben semmisnek találják a második forduló eredményeit.

Az ellenzék csak a választás második fordulójának megismétlését támogatja. Janukovics ezzel szemben a teljes választás megismétlését szeretné, ráadásul úgy, hogy se ő, se Juscsenko ne induljon újra. Az ukrán alkotmány szerint ebben az esetben a már futott jelölteket nem lehet újra indítani.

Kucsma abban bízik, hogy a megismételt elnökválasztás hosszú procedúrája alatt fogyatkozna az ellenzék támogatottsága, ami az utóbbi hetekben tovább nőtt. Juscsenkóék ezért is ragaszkodnak csak a második forduló megismétléséhez.

Moszkva tájékozódik

A fejleményekről Kucsma csütörtökön Vlagyimir Putyint is tájékoztatja. Az orosz elnök nyíltan támogatta az oroszbarát Kucsmát és kiszemelt utódját, Janukovicsot. Moszkva az elsők között ismerte el elnöknek a vitatott nyertest. Igaz, a hét végén visszakozott a nyílt szerepvállalástól és elfogadná a választások megismétlését is.