Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Autonómiát követelő kurdokra támadtak Kirkukban

2008.07.28. 14:25
Pokolgépet robbantottak, majd gépfegyverekből nyitottak tüzet a túlélőkre merénylők az észak-iraki Kirkukban. A városban kurdok tüntettek, a több ezer fős demonstráción a választási törvény ellen tiltakoztak. Az ugyanis egyenlő képviseletet biztosított volna az araboknak és a turkománoknak is, miközben a kurdok maguknak akarják a város, ami iraki olajipar központja.

Legalább 36-an meghaltak, és kétszáznál is többen megsebesültek, amikor ismeretlen támadók bombamerényletet hajtottak végre, majd gépfegyverből nyitottak tüzet kurd tüntetőkre Kirkukban, jelentette a CNN. A több ezer kurd az iraki helyhatósági választási törvény módosítása ellen tiltakozott.

A törvényt a parlament fogadta el, de az ország három tagú elnöksége - melynek vezetője kurd - elutasította. Az új törvény értelmében egyharmad-egyharmad arányban osztották volna szét a képviselői helyeket a szunita arabok és turkománok, illetve kurdok lakta városban. Kirkuk történelmileg kurd város, de Szaddám Huszein uralma alatt jelentősen elarabosodott. A kurdok a háború után maguknak követelték a várost, ami egyben Irak legjelentősebb olajipari központja is.

A - feltehetően szunnita - merénylők előbb pokolgépet robbantottak a tömegben, majd fegyveresek nyitottak tüzet a túlélőkre. A támadásért egyelőre nem vállalta a felelősséget egyetlen ismert terrorcsoport sem.