Érvénytelennek tartja az elnökválasztást az ukrán parlament

2004.11.27. 14:20
Az ukrán parlament szombati rendkívüli ülésén politikai nyilatkozatot fogadott el arról, hogy érvénytelennek tekinti az elnökválasztás második fordulóját. Az viszont nem szerepel az elfogadott szövegben, hogy mikor kellene megismételni a voksolást. Az ellenzék eredetileg december 12-ét javasolta.

Tekintsék semmisnek az ukrán elnökválasztás egy hete tartott második fordulóját - javasolta a kijevi törvényhozás szombati rendkívüli ülésén Vlagyimir Litvin házelnök. Az ukrán parlament szombati rendkívüli ülésén, amelyen az Ukrajnában kialakult helyzetet vitatják meg, a házelnök ugyanakkor rámutatott, hogy a parlament csak politikai döntést hozhat, döntése nem kötelező érvényű a központi választási bizottság számára.

Érvénytelenné nyilvánították a választást

Az ukrán parlament szombati rendkívüli ülésén elfogadott politikai állásfoglalással érvénytelennek nyilvánította az elnökválasztás november 21-én tartott második fordulóját. A parlament 307 igen szavazattal fogadta el azt a határozatot, amely érvénytelennek minősíti az elnökválasztást egyrészt a tömeges törvénysértések, másrészt amiatt, hogy "nem tükrözi teljes mértékben az állampolgárok véleménynyilvánítását". A parlamenti képviselők ezenkívül bizalmatlanságukat nyilvánították ki a központi választási bizottság iránt, mivel az "nem tett kellőképpen eleget az alkotmány és a törvény által megszabott kötelezettségeinek".

A korábbi tudósítás szerint a parlament első olvasatban nem fogadta el a határozattervezet azon pontját, amelynek értelmében az elnökválasztási törvény módosítása után a választást december 12-i megismételnék.

Ezt a pontot a szükséges 226 helyett csak 210 képviselő támogatta. A parlamentben igen feszült hangulatban a képviselők egyenként szavaznak a határozattervezet pontjainak javasolt szövegváltozatairól, majd végül még egyszer a teljes szövegről.

A szavazást megelőző vita során a Viktor Juscsenkó ellenzéki elnökjelöltet támogató parlamenti frakciók követelték: a parlament ne ismerje el az elnökválasztás második fordulóját, ismételjék meg a szavazást, és a parlament szavazzon meg bizalmatlansági indítványt a Központi Választási Bizottság ellen. A Viktor Janukovics kormánypárti jelöltet támogató frakciók viszont politikai reform végrehajtását szorgalmazták, és felszólították a parlamentet, ne élezze tovább a helyzetet.

Három lehetőség

Az ülést a házelnök nyitotta meg, és ő terjesztette a képviselők elé a határozattervezet első verziónját is. Javasolta, hogy a parlament fogadjon el politikai döntést arról, hogy az elnökválasztás nem volt érvényes, és ehhez teremtsék meg a jogi alapot. Lehetséges megoldásként megemlítette még a politikai reform elfogadását, amelynek keretében az elnök hatáskörét szűkítenék a parlament jogosítványainak egyidejű növelésével. További lehetőségként említett egy olyan alkotmánymódosítást, amelynek keretében az elnököt a parlament választaná.

Ukrán ellenzéki tüntetők ezrei vonultak szombat délelőtt a kijevi parlament épületéhez, ahol helyi idő szerint délben rendkívüli ülés kezdődött a válság megoldásáról. Az ülés összehívásáról pénteken döntöttek, amit támogatott valamennyi parlamenti erő.

Benzinnel öntötte le magát egy kormánypárti

Benzinnel leöntötte és felgyújtotta magát egy idős férfi szombaton a kelet-ukrajnai Donyeckben a kormányfőt, Viktor Janukovicsot támogató nagygyűlésen, amelyen mintegy hetvenezren vettek részt. Az önégetőt a közelben tartózkodó rendőrök a földre döntötték, kabátjukkal eloltották a tüzet és kihívták a mentőket. Az idős férfi túlélte az önégetési kísérletet.

A rendkívüli parlamenti ülés előzménye, hogy Janukovics kerekasztal-tárgyalásokat kezdett Viktor Juscsenkóval, az ellenzék magát győztesnek kihirdető jelöltjével. A tárgyalásokon Leonyid Kucsma államfő mellett Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Alexander Kwasniewski lengyel, Valdas Adamkus litván államfő és Borisz Grizlov, az orosz parlament alsóházának elnöke is részt vesz.

A tárgyalásokon a riválisok megállapodtak, hogy semmilyen körülmények között nem alkalmaznak erőszakot. A tárgyalás tárgya kizárólag az elnökválasztás megismétlése lehet, jelentette ki Juscsenko. Az ellenzék kész az elnökválasztás megismétlésére, ha módosítják az elnökválasztásról szóló törvényt, leváltják a Központi Választási Bizottságot és a szavazást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szigorú ellenőrzése mellett bonyolítják le, nyilatkozta. "Ha néhány napon belül nem kapunk világos választ a tárgyalási ajánlatunkra, ismét akcióba lépünk" , jelentette ki.

Eltakaríttatnák a tüntetőket

Ha Kijev utcáit a hét végéig nem tisztítják meg az ellenzéki tüntetőktől", Alekszandr Lukjacsenko donyecki polgármester népszavazást kezdeményez az autonómiáról, jelentették be pénteken.

Az ellenzék és a nemzetközi megfigyelők szerint Donyeck térségében és a környező, oroszlakta megyékben követték el a legtöbb választási csalást. A vitatott elnökválasztás még inkább kiemelte Ukrajna évszázados megosztottságát az oroszul beszélő keleti és az ukrán nyelvű nyugati területek között. A kelet-ukrajnai bányavidék elutasította az ellenzék országos sztrájkra vonatkozó felhívását.

Juscsenko hívei eközben lezárták a Rava-Russzkij határállomást az Ukrán lengyel határon. A négyszáz fős élő láncot Ricski falu lakói alkotják.

Fegyveresek Ungváron

A Juscsenko oldalára állt ungvári városvezetés megerősített biztonsági intézkedéseket rendelt el a városban, miután pénteken ötven fegyverest fogtak el a városi futballstadionban. A helyi vezetés értesülései szerint a megye belügyi szervei nyomást gyakorolnak a helyi rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályára a letartóztatottak szabadon bocsátásáért. A városi vezetők felszólították a lakosságot, hogy vonuljanak a rendőrség elé, megakadályozandó a szabadon bocsátást.

A Zakarpattya futballklub elnökének gépkocsijában szintén fegyvereket találtak. A klub tiszteletbeli elnöke Nyesztor Sufrics, az Ukrajnai Egyesült Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője.

Kettészakadás fenyeget

Az ország szétesését az Indexnek nyilatkozva Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő sem zárta ki. Az elnökválasztáson a szavazatok a történelmi törésvonalak, az orosz és a nyugati befolyásolási övezet határvonalán oszlottak meg.

A kettészakadt ország

Az ellenzék hétfő óta gyakorlatilag megszállta Kijevet, a nyugati részeken alternatív közigazgatás van kialakulóban. A polgárháborús feszültséget jelzi, hogy a rendőri szervek egy része már Juscsenko oldalára állt át. A hadsereg egyelőre próbál kimaradni az eseményekből. Leonyid Kucsma elnök nyilatkozata szerint csak a legvégső esetben alkalmazna erőszakot. Kozmuk védelmi miniszter elutasította a hadsereg bevetésének a lehetőségét.

Bővebben az ukrajnai fejleményekről>>