Megrohamozták az ukrán parlamentet

Nem sikerült keresztülvernie az ukrán parlamenten az országos választási bizottság leváltását célzó bizalmatlansági indítványt az ukrán ellenzéknek. A parlamenti puccs kudarca után Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt nem hivatalosan letette az elnöki esküt.
Bár nem hivatalosan, de letette az elnöki esküt Vikor Juscsenko. A hivatalos eredmények szerint vesztes, de választási csalásokra gyanakvó ellenzéki jelölt később hívei előtt is Ukrajna vezetőjének nyilvánította magát. Bár lépése jogi következményekkel nem bír, Juscsenko mégis magára vállalta az ukrán polgárok érdekeinek képviseletét. "Egy lépésre állunk a drámai eseményektől", jelentette ki az ukrán parlament rendkívüli ülésén Juscsenko. A parlament ülése eredménytelen lett, mivel nem jelent meg a határozatképességhez kellő számú képviselő.

Délután arról számolt az orosz Itar-Taszsz hogy áttörték a parlament körüli kordont Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt hívei. A tüntetők a kordon áttörése után visszavonultak, az épület sokáig blokád alatt állt. A BBC jelentése szerint az eredménytelenül véget ért parlamenti ülés után a képviselők nem tudták elhagyni az épületet. A biztonságiak, tartva az épület elfoglalásától, minden ajtót és ablakot bezártak, a parlamentben tartózkodó - főként ellenzéki - képviselőket, illetve az eseményeket megfigyelő diplomatákat egy alagúton keresztül menekítették ki.

Parlamenti puccsra készülnek

A távozó elnök, Leonyid Kucsma, aki már korábban a választásokat hivatalosan megnyerő Janukovicsot szemelte ki utódjául, a helyzet "legitim és békés" rendezésére szólított. A távozó elnök szerint a nyugati kormányok a választások tisztaságát megkérdőjelező nyilatkozatai "rontanak a helyzeten". A választások eredményét az összes európai kormány és az Egyesült Államok sem fogadja el hitelesnek.

Az Index helyszínen tartózkodó tudósítói szerint százezrek vonultak az utcára a szavazatok újraszámlálását, valamint a választási bizottság által hivatalosnak mondott választási eredmények megsemmisítését követelve. A tömeg Juscsenko nevét skandálta és a CVK bukását követelte. Többen Janukovics és Kucsma államfő bebörtönzését követelték

Délután is békésen zajlottak az események. "A tüntetők mosolyognak rájuk, többen a rendőrök kezét rázzák, megköszönve, hogy nem avatkoztak közbe", jelentették az Index helyszíni tudósítói.

A tüntetők soraiban terjedő hírek ellenére nem oszlatták fel hétfő éjszaka a kijevi ellenzéki tüntetést, kedden délelőtt tíz órára pedig újból megtelt a Függetlenség tér. Már kora reggel tízezrek gyűltek össze Kijev központjában, két nappal az ellenzék szerint elcsalt választások után az ellenzéki jelölt győzelmének kihirdetését követelve. A békés tiltakozókhoz vidéki pártolóik is csatlakoztak, a helyiek pedig élelemmel segítik a két napja kitartó keménymagot.

Bővebben a békés forradalom második délelőttjéről>>

Beavatkozásra készek

Bár Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk ellenzéki párt kisebbségben van, a kormánypártok közül is akadnak támogatói, többek között Alekszander Moroz vezette szocialisták. Ha a bizalmatlansági indítvány sikerrel jár, az új CVK megkezdheti a vitatott szavazatok újraszámlálását.

A parlament elé vonulás ugyanakkor kockázatos is lehet, az ukrán Legfőbb Ügyészség, a nemzetbiztonság és a hadsereg hétfői közleménye szerint a fegyveres erők készek "gyorsan és hatásosan" közbeavatkozni, ha veszélyben látják az ország alkotmányos rendjét.

Bővebben a tüntetés szétverésétől tartó demonstrálókról>>

Az ellenzéki tömegtüntetés a vasárnapi győzelmi ünneplésből alakult ki hétfő reggel. A délelőtti demonstráció délután háromkor vált tömegtüntetéssé, amikor Juscsenko megkérdőjelezte a választások eredményét. A tömeg alkotmányos forradalomra készült, Juscsenko utasítására a CVK leváltásár kívánták kikövetelni a parlamenttől.

Bővebben a hétfő délelőtti eseményekről>>

Hét város már átállt

#alt#
Tekintse meg képeinket! (2004.11.23.)
Az este során több város, Kijev, Ivano-Frankovszk és Lvov is Juscsenkót ismerte el a választások győztesének. Közös nyilatkozatuk alapján készek teljesíteni a legitim államfőnek tekintett ellenzéki politikus minden utasítását és rendeletét. A három lázadó városhoz időközben Ternopil, Vinnicja, Luck és Hmelnyickij is csatlakozott. Kijev mellett Ungváron és Lvovban is tömegdemonstrációk kezdődtek a "választások valódi eredményének" nyilvánosságra hozatala érdekében. Lvovban kedden százezren, az északkeleti Szumi városában ötvenezren vonultak az utcákra.

Bővebben a városok lázadásáról>>

Az ellenzék által vitatott választási eredmények az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, illetve az amerikai szenátus külügyi bizottságának megfigyelői szerint is "összehangolt csalások" alapján születtek meg. A nyugati kételyek ellenére Vlagyimir Putyin sietve ismerte el győztesnek az oroszbarát Viktor Janukovics kormányfőt.