Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az ellencsapás második napja

2001.10.09. 00:34
Kapcsolódó cikkek (1)
2001. október 8-án, magyar idő szerint

01.15 Újabb légicsapásokat jelentenek Kabulból, megindul a támadássorozat harmadik hulláma.

9.35 A kelet-afganisztáni Dzsalálábád lakossága az amerikai támadásokat követően a környező falvakba menekült, a családok a várostól keletre és nyugatra lévő vidéknek kerestek oltalmat. Hétfőre virradóra Dzsalálábádtól délre egy korábbi katonai tábort, valamint a repülőteret érte a támadás. A város csupán néhány óra buszutazásnyira fekszik Pakisztántól, amely azonban lezárta határait a menekültek előtt.

9.45-kor Kandahar (dél-afganisztáni város) repülőterének háromszori bombázásakor ketten meghaltak és négyen megsebesültek - jelentették a tálib hatóságok. A Shariat Rádió (a BBC figyeli annak adásait) szerint a légicsapások csupán az ország közhangulatát javították, és hogy az afgánok "utolsó lélegzetvételig" fognak harcolni.
Polgári halottjai is lehetnek a támadásnak

10.14 Az orosz Interfax hírügynökség jelentése szerint az első, vasárnap esti-éjjeli bombázások következtében körülbelül 150 afganisztáni célpont semmisült meg teljesen vagy részben. "Jól értesült moszkvai forrásokra" hivatkozva a hírügynökség azt is írja, hogy a tálib célpontok elleni támadások hétfő este is folytatódnak.

12.06 Az afganisztáni tálib vezetés hétfőn megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy nagyon súlyos következményei lesznek az előző nap Afganisztán ellen véghrehajtott légicsapásoknak. A tálibok pakisztáni nagykövete, Abdul Szalam Zaif iszlámábádi sajtóértekezletén azt hangsúlyozta, hogy az amerikaiak vezette légicsapások az egész muzulmán világ elleni terrortámadásnak számítanak. A nagykövet szerint a támadások egyik célpontja, Oszama bin Laden él és Afganisztánban rejtőzködik, de nincs kapcsolatban a tálib vezetéssel.
Oszama bin Laden él és Afganisztánban tartózkodik

13.15 A NATO állandó tanácsa hétfőn közfelkiáltással elfogadta, hogy a szövetség 5 elektronikus felderítő AWACS-gépet küldjön az Egyesült Államokba a terrorizmussal szembeni védelem erősítésére - közölte Lord Robertson főtitkár. A gépek egy-két napon belül érnek a helyszínre. A NATO-tanács egyben üdvözölte Franciaországnak azt a készségét, hogy a balkáni misszióból átvezényelt AWACS gépeket saját légifelderítő gépeivel pótolja.
A győzelem fegyverei

13.24 Afganisztánban francia katonák is tartózkodnak, akik speciális feladatokat látnak el - jelezte hétfői rádióinterjújában Alain Richard védelmi miniszter, de konkrét részletekbe nem bocsátkozott.

14.35 A tálibok ellen küzdő Északi Szövetség bejelentette, hogy az amerikai csapások nyomán harcosaik elfoglalták Gor tartomány székhelyének, Csákarán városának repülőterét. Mint a szövetség egyik szóvivője mondta, még harcolniuk sem kellett, mert 300 tálib harcos önként megadta magát. Abdullah Abdullah, az Északi Szövetség külügyminisztere egyébként a CNN amerikai hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy szerinte napokon belül sikerül majd erőiknek elfoglalniuk Kabult.

14.49 Az Egyesült Államok elégedett a terrorizmus afganisztáni bázisai elleni első bombázások eredményével. Donald Rumsfeld védelmi miniszter a CNN csatornán közölte, hogy a bevetésben részt vevő összes repülőgép épségben visszatért, sikerült ledobni a humanitárius élelmiszer- és gyógyszercsomagokat is, és ezek a gépek is visszafelé tartanak már. "Egyelőre úgy gondoljuk, hogy nagyon sikeres az akció" - mondta.

15.24 Az Afganisztán ellen megkezdődött katonai akció nyomán Tony Blair brit kormányfő hétfőn hadi kabinetet hozott létre. A brit miniszterelnöki hivatal hétfői közlése szerint a testület ezentúl naponta tanácskozást tart, a kormányfőn kívül többek között tagjai a miniszterelnök-helyettes, a belügyi-, a külügyi-, a védelmi, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője, a pénzügyminiszter, a törvényhozás alsóházának vezére és a vezérkari főnök.

16.10 A lépfene-fertőzés újabb esete fordult elő Floridában, ahol az elmúlt héten már meghalt egy férfi ebben a betegségben. A második esetről szóló hírek nyomán az FBI felgyorsította az első eset kivizsgálását is.
Újabb anthrax-fertőzés Floridában

16.34 A magyar parlamenti pártok vezetői, képviselői egybehangzóan kielégítőnek minősítették a miniszterelnök és a külügyminiszter hétfő délutáni tájékoztatóját, amelyet a nemzetbiztonsági kabinet üléséről, az Afganisztán elleni katonai csapás fejleményeiről, illetve a brüsszeli NATO-tanács ülésének részleteiről kaptak. A hatpárti tanácskozást követően a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva mindannyian egyetértettek abban, hogy Magyarországot az ügy kapcsán semmilyen veszély nem fenyegeti. Fontosnak nevezték egyúttal a várhatóan nagy számú afgán menekült humanitárius ellátásának biztosítását.

16:58 Fel kell készülnie a lakosságnak és egészségügynek arra, hogy biológiai fegyvereket vethetnek be Magyarország ellen - jelentette ki Mikola István egészségügyi miniszter.
Mikola: Háborút viselünk

17:07 Afgán menekültek egy csoportját tartóztatták fel hétfőn Nagyvárad térségében a román-magyar határ közelében. A 16 fős csoport tagjai három hónappal ezelőtt menekültek el Afganisztánból. Mindeközben a Nemzetbiztonsági Kabinet döntött arról, hogy Kalocsán, a város elhagyott laktanyájában menekültszállást alakítsanak ki. A város lakossága és vezetése tiltakozik az afgán menekültek érkezése ellen.
Kalocsa nem kér a menekültekből

17:07Az Afganisztán ellen megkezdődött katonai akció nyomán Tony Blair brit kormányfő hétfőn hadi kabinetet hozott létre. A naponta ülésező testületben a kormányfőn kívül többek között tagjai a miniszterelnök-helyettes, a belügyi-, a külügyi-, a védelmi, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője, a pénzügyminiszter, a törvényhozás alsóházának vezére és a vezérkari főnök vesz részt.

18:15A vasárnap esti támadással egyidőben - magyar idő szerint - hétfő este negyed hétkor újabb légicsapás indult az Oszama bin Laden szaúdi milliomos rejtegetésével vádolt Afganisztán ellen. A terrorizmus felszámolására indult akcióban a támadás kizárólag katonai célpontok ellen irányul. A Pentagon közlése szerint a második, hétfő esti támadási hullámban tíz bombázó és tíz vadászgép vesz részt, ami a vasárnapi akcióhoz képest visszafogottnak tekinthető.
Újabb támadás Afganisztán ellen

20:15Az afganisztáni tálibok átadták hétfőn este a pakisztáni hatóságoknak Yvonne Ridley brit újságírót, aki szeptember 28-tól mostanáig kabuli fogságban volt. A Sunday Express tudósítója még az este átlépte a pakisztáni határt.

21:05 Az Al-Dzsazíra televízió szerint a hétfői légicsapásnak harminc halálos áldozata van. Az Egyesült Államok a hétfői légitámadás során bombát dobott a kabuli és a dzsalalabádi repülőtérre. Az afgán ellenzéki haderő, az Északi Szövetség is támadásba lendült.
Harminc áldozata lehet a hétfői légicsapásnak