Auguszta
-4 °C
2 °C

Kerry fordított az elnökválasztási versenyben

2004.10.19. 17:49
Floridán bukhat el George W. Bush újraválasztása. John Kerry fordított a 2000-es elnökválasztást eldöntő államban, Pennsylvániában pedig megszerezte az előnyt. Bush Arizonában és Észak-Karolinában is visszaesőben van.
Megszerezte Pennsylvaniát és - ugyan a statisztikai hibabahatáron belüli - előnyre tett szert Floridában is John F. Kerry, ezzel fordított az elnökségről döntő elektori szavazatokért folytatott harcban.

Bukás Floridában

A 2000-es választásokat eldöntő Floridában az előző mérések még George W.Bush szerény, négy százalékos előnyét mutatták - a felmérés hibahatára 2.9 százalék volt -, a Survey USA legfrissebb mérése szerint Kerry 50, Bush 49 százalékon áll. Az október 15-17-e között készült felmérés hibahatára négy százalék.

A floridai előny elvesztése huszonhét potenciális elektori szavazat elbukását jelenti Bushnak. Ennél jelentősebb eredmény Kerry számára a huszonegy elektort küldő Pennsylvania megszerzése.

Fordulat Észak-Karolinában is?

Az államban eddig is a demokrata jelölt enyhe előnyét mutatták ki a felmérések. A Survey USA kutatása szerint azonban most már a statisztikai hibahatárnál nagyobb, hat százalékos előnnyel vezet. Az elemzők szerint Kerrynek esélye sincs az elnökségre, ha nem nyer Pennsylvaniában.

Bush visszaesett az eddig biztos Bush-szavazónak tűnő Arizonában és Észak-Karolinában is, további huszonegy elektori hely elvesztésével fenyegetve az elnököt.

Az elektori szavazatok eloszlása
 Biztos elektorValószínű elektorBizonytalan elektorÖsszesen
Bush1633853254
Kerry1605371284
(forrás: Slate MSN, 2004.10.19.)
Biztos elektor: egy elektori helyet akkor veszünk biztosra, ha a jelölt a hibahatár kétszeresével vezet az adott államban
Valószínű elektor: a jelölt a hibahatárnál nagyobb, de a hibahatár kétszeresénél kisebb előnnyel vezet
Bizonytalan elektor: a jelölt a hibahatáron belüli előnnyel vezet