Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Pattanásig feszült elnökválasztási végjátszma

2004.11.01. 19:29
Kapcsolódók (13)
Kilenc államban teljesen megjósolhatatlan az elnökválasztás végeredménye, kettőben legfeljebb tippelni lehet a győztesre. Az amerikai elnökválasztás a klasszikus krimiszabályok szerint íródó véghajrájában mintha John Kerry felé billenne a mérleg, de elég, ha csak egy államban változik az amúgy is naponta változó helyzet. Az Index elemzése az elnökválasztás előestéjének közvélemény-kutatásai alapján.
A választások előestéjén közölt felmérések alapján teljesen megjósolhatatlan, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást. A remek hajrázó hírében álló, demokrata John F. Kerry látszólag fordítani tudott, de kilenc államban is túl szoros a verseny ahhoz, hogy egyértelmű győztest lehessen hirdetni.

Többről indul

Az elnökválasztási verseny 2004. november 1-én

Az elnöki cím elnyeréséhez 270 elektori szavazat megszerzése szükséges. Az összesen 538 elektori szavazat közül száztíz sorsa megjósolhatatlan, kilencvenötről pedig csak tippelni lehet. A biztosan az egyik vagy a másik jelöltet támogató államok alapján pillanatnyilag - ahogy az egész választási kampány során is - George W. Bush vezet. Az újraválasztásért küzdő elnök száznyolcvan elektori szavazatot biztosított magának, szemben Kerry - javarészt a kaliforniai és New York-i választók támogatásának köszönhető - százötvenhárom szavazatával.

Bush további harmincnyolc elektori szavazatra számíthat, öt államban is a statisztikai hibahatár feletti előnnyel vezet. Az államok - Nevada, Montana, Missouri, Arkansas, Virginia - hagyományosan inkább Bush táborába sorolhatóak, többségükben az elnök hónapok óta tartja előnyét, elektoraikat akár hozzá is írhatjuk Bush oszlopához. Az enök így már 218 elektornál jár.

A valószínű sem biztos

Kerry négy államban tűnik valószínű nyertesnek, azaz itt vezet a statisztikai hibahatárnál nagyobb, de azt kétszeresen meg nem haladó előnnyel. A négy állam közül Washingtont és Oregont akár biztosra is veheti a demokrata kampánystáb. Az államok hagyományosan a demokratákat támogatják, ráadásul Bush kampányában nem is harcolt különösebben a területért.

New Jersey már érdekesebb, a klasszikusan demokrata államban a republikánusok nem is folytattak kampányt, majd október elején váratlanul egyenlítettek a közvéleménykutatásokban. Azóta a demokraták összeszedték magukat, és Kerry ismét a hibahatárt - igaz, alig - meghaladó előnyre tett szert. Michiganben hasonló volt a helyzet, a biztos demokrata előny elolvadt, Bush fordítani is tudott, hogy a legfrissebb mérések szerint ismét Kerry vegye át a vezetést.

Ha Washingtont és Oregont be is írhatjuk Kerry oszlopába, Michiganben és New Jersey-ben bármi megtörténhet. Ez utóbbi államban ráadásul az átlagosnál nagyobb szerepet kaphat Oszama bin Laden a választások előttre időzített fenyegetése, már csak New York közelsége miatt is. Eszerint Kerry 171 elektori szavazatnál tart, Michigan és New Jersey összesen harminckét elektori szavazatával biztosan egyik jelölt sem számolhat.

Kilencismeretlenes egyenlet

Ahogy kilenc állam, köztük a negyedik, az ötödik és a hetedik legtöbb elektort küldő Florida, Pennsylvania és Ohio szavazataival sem. A 2000-es választást 538 szavazattal eldöntő Floridában Bush egészen a legvégéig tartotta hibahatáron belüli előnyét, a választásokat megelőző hétvégén azonban Kerry fordított. Ohióban pont fordítva történt, egyes mérések már Bush biztos vezetését mutatják. A Kerry győzelmében kulcsfontosságú Pennsylvaniában a demokrata jelölt sosem tudott statisztikailag kimutatható előnyre szert tenni.

Az összesen húsz elektorról döntő Wisconsin és Minnesota a választási kampány során végig inkább Kerry felé hajlott, bár Wisconsinban rövid sikereket Bush is elért. Az elnök Coloradót és Új-Mexikót őrizte keményen, bár pont a választások előestéjén előnye a statisztikai hibahatáron belülire csökkent. Kerry egyik legnagyobb szívfájdalma Hawaii elvesztése lehet, a szigetállam ugyan csak három elektort delegál, de hagyományosan demokrata birtok. A kampány finisében váratlanul mégis Bush oldalára állt.

Az utolsó lehelletig

#alt#
Klikk a képre!
És végül Iowa, Kerry menetelésének kezdőpontja. A demokrata elnökjelölt sehol sem tartana, ha egy hideg januári reggelen az állam békés kukoricatermesztői nem az ő nevét bökik ki az első demokrata előválasztás jelöltjeinek illusztris névsorából. Az iowai lendület egészen az elnökjelöltségig repítette a massachussettsi szenátort. Az államot térképünkön bizonytalan demokrataként jelöltük meg, bár a teljesen megjósolhatatlan találóbb lett volna. Az amerikai közvélemény-kutatók közül a Gallup rendre Bush előnyét mutatja ki az államban. Az Index külpolitikai szakírója szerint megbízhatóbb Zogby viszont utolsó méréseiben már már gigantikus, hat százalékpontos Kerry győzelmet jósol.

Összegezve, annyit biztosan kijelenthetünk, hogy kedden Bush nem kap 218, Kerry 171 elektori szavazatnál kevesebbet. Biztos még, hogy Bushnak nem elég megnyernie a felé hajló államokat, Floridát vagy Pennsylvaniát is hoznia kell a győzelemhez. Ahogy Kerry is legfeljebb Minnesota vagy Wisconsin elvesztését kockáztathatja. Az elnöki cím elnyeréséhez kétszázhetven elektor támogatása szükséges. A fennmaradó száznegyvenkét elektori hely sorsa szerda délre eldől, viszont hosszú jogi csatározásokra számíthatunk még a választás után. Izgalmas meccs lesz.

[A cikk megírásakor a Zogby, a Gallup, az Ipsos, a Rasmussen és a Survey USA adatait, valamint a Slate.com összegzését vettük figyelembe]