Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Elítélték a srebrenicai mészárost

2001.08.02. 17:02
Negyvenhat év börtönre ítélték Hágában Radovan Krsztics boszniai szerb tábornokot a boszniai háború legsúlyosabb tömeggyilkosságáért. A srebrenicai mészárost 1998-ban fogták el a boszniai NATO-csapatok.
Radovan Krsztics
A boszniai Srebrenicában 1995-ben elkövetett népirtásért, emberiségellenes bűnökért, és a hadviselés szabályainak megsértéséért negyvenhat év börtönre ítélte a Hágai Nemzetközi Törvényszék Radovan Krsztics boszniai szerb tábornokot. Krszticset közvetlenül felelősnek találták 7500 muzulmán férfi meggyilkolásáért. Ez az első alkalom, hogy a ENSZ hágai törvényszéke a jugoszláviai háború kapcsán valakit népirtásért elítél.

Az ötvenhárom éves Krszticset 1998-ban fogták el a Boszniát ellenőrző NATO-csapatok. Minden vádpontban ártalannak vallotta magát. A védelem szerint a tábornok az attrocitások alatt nem volt a helyszínen, és csak utólag értesült a tömeggyilkosságról.

A boszniai háború legvéresebb mészárlása

A srebrenicai mészárlás a legsúlyosabb háborús bűncselekmény, amit Európában a második világháború óta elkövettek. A várost - három hónappal azután, hogy az ENSZ védett övezetnek nyilvánította - 1995 júliusában foglalták el a szerb csapatok. A városban foglyul esett több ezer muzulmán férfit az ezt követő öt napban szisztematikusan agyonlőtték, és jeltelen tömegsírokba temették. A nőket, a kisebb gyermekeket és az öregeket a szerbek deportálták.

Krsztics volt a mészárlásban résztvevő szerb alakulatok vezetője, közvetlenül Ratko Mladics tábornok beosztottjaként. Mladics és Radovan Karadzsics bosznia szerb vezető ellen szintén vádat emelt a törvényszék, ők azonban egyelőre szabadlábon vannak.