Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mégsem pereli be Kertész Imrét a román filozófus

2006.03.09. 16:31
Andrei Marga, a Babes-Bolyai Tudományegyetem akadémiai tanácsának elnöke rájött, hogy nem Kertész Imre írta a magyar tagozat autonómiáját követelő cikket a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. Hibáját belátva immár tárgytalannak érzi, hogy pert indítson a Nobel-díja író ellen.

Nem indít pert a Nobel-díjas Kertész Imre ellen Andrei Marga, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) akadémiai tanácsának elnöke. A filozófus Marga hetvenkilenc magyar értelmiségi a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent, a tudományegyetem felépítését bíráló és önálló magyar nyelvű felsőoktatási intézményt követelő írása miatt indított volna pert a magyar író ellen.

Marga egy hete azzal indokolta döntését, hogy bár meggyőződése szerint a cikket nem Kertész írta, az az ő neve alatt jelent meg a lapban. Margának abban igaza volt, hogy a cikket nem Kertész írta, abban viszont tévedett, hogy az ő neve alatt jelent volna meg. Ez utóbbi tévedését belátva elállt a pertől, mondván az okafogyottá vált.

Marga ugyanakkor ragaszkodik ahhoz az ötletéhez, hogy minden olyan aláírót meghív az egyetemre, akik anélkül írták alá a felhívást, hogy valaha jártak volna a BBTE-n. Szerinte ugyanis az egyetemen megvalósul a magyar nyelvű felsőoktatás.

Marga ugyanakkor nem tudott nyilatkozni az egyetem magyar oktatóinak március 2-i felhívásáról, amiben az intézmény reformját követelik. Az akadémiai tanács elnöke ugyanis eddig még nem olvasta a levelet, bár ígérete szerint ha megkapja, "figyelmesen elolvassa azt". A magyar oktatók a magyar tagozat egyetemen belüli autonómiáját szeretnék kivívni.