Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Átterjedhet Boszniára a koszovói feszültség

2004.03.22. 19:04
Koszovó feszült hangulatban, de erőszakmentesen emlékezett meg a múlt heti zavargások huszonnyolc halottjáról. Boszniában azonban hajnalban felgyújtottak egy mecsetet, három napja egy ortodox templomot. A boszniai szerb rendőrség készültséget rendelt el a muzulmán lakosság védelmére.
Felrobbantottak egy mecsetet a boszniai Szerb Köztársaságban. A gradiskai mecsetet 2003-ban építették újjá, miután az 1992-95-ös boszniai háborúban a szerb alakulatok lerombolták - jelentette az MTI. Három nappal korábban a boszniai Horvát-Bosnyák Föderáció területén gyújtottak fel egy szintén nemrégiben újjáépített szerb ortodox templomot.

Etnikai konfliktustól tartanak

A boszniai szerb hatóságok attól tartanak, hogy a koszovói etnikai-vallási villongások Boszniára is átterjedhetnek. A rendőrség a hét végén fokozott készültséget rendelt el a muzulmán közösségek védelmére.

Koszovóban hétfőn a múlt heti összecsapások huszonnyolc halálos áldozatára emlékeztek. Az emléknap ellenére azonban feszült a helyzet - jelentette a BBC helyszíni tudósítója.

Bűnbakot keresnek Koszovóban

A BBC jelentése szerint az erőszakhullám elülte után máris megkezdődött a bűnbakkeresés - a NATO az albánokat okolja, amiért nem adják meg a szerbeknek a követelt többletjogokat, az albán politikai vezetés viszont a függetlenséget mereven elutasító szerb álláspontot hibáztatja.

"Senki sem gondolhatja - és ez leginkább a többségi albán lakosságra vonatkozik -, hogy az erőszak közelebb hozhatja politikai céljai megvalósítását" - jelentette ki Jaap de Hoof Scheffer, a NATO főtitkára.

Visszatérhet a nyugalom

Az albán hatóságok a megbékélés érdekében külön alapot hoztak létre az erőszakhullám során megsemmisült szerb otthonok és ortodox templomok újjáépítésére. A zavargások során tizenöt templom és száznál is több szerb háza égett le.

A lázongást az ENSZ koszovói főmegbízottja, Harri Holkeri szerint szélsőséges csoportok gerjesztették. Az Indexnek pénteken nyilatkozó szakértő, Tálas Péter koszovói forrásai szerint sem széles tömegek, csak egy kisebb radikális csoport jól szervezett akciója volt az etnikai konfliktus.

Az Ibar folyóba fulladt két koszovói gyermek - haláluk volt többek szerint a zavargások kirobbanásának oka - békés vasárnapi temetése azonban reményt ad a viszonylagos nyugalom visszatérésére. A NATO mindenesetre kétezer fővel megerősítette a térségben eddig állomásozó 18 500 fős haderejét.

Visszatérhet a nyugalom

163 személyt vettek őrizetbe Koszovóban

A koszovói ENSZ-rendőrség 163 személyt vett őrizetbe a múlt heti, 28 halálos áldozatot követelő és több mint 600 ember sérülését okozó etnikai villongásokban elkövetett bűncselekmények gyanújával. Angela Joseph, az ENSZ-rendőrség szóvivője közölte hétfőn Pristinában, hogy a szám nem végleges, további őrizetbe vételek is lehetségesek. A lefogott személyeket egyebek között lőfegyverek illegális birtoklásával és gyújtogatással gyanúsítják. A szóvivő nem említette az őrizetbe vettek etnikai hovatartozását.