Konstantin
12 °C
26 °C

Szervkereskedőknek atdták foglyaikat a koszovói albánok?

2008.03.21. 13:55
Albániában temették el jeltelen tömegsírokban kivégzett foglyaikat a koszovói albánok, állítja a szerb ügyészség. A hágai Nemzetközi Törvényszéktől származó információk szerint a hadifoglyok szerveit eladhatták.

Illegális szervkereskedőknek adhatták át szerb hadifoglyaikat a koszovói albán gerillák az 1999-es háború idején, jelentette be a szerb ügyészség. Az ügyészséget a hágai Nemzetközi Törvényszék figyelmeztette erre.

Carla del Ponte, a hágai törvényszék volt főügyésze a Vadászat című könyvében - amely éppen pénteken jelenik meg Olaszországban - állítólag azt írja, hogy az albán félkatonai alakulat, az UCK tagjainak a szerbek felett elkövetett bűncselekményei ügyében folytatott nyomozás során olyan bejelentést is kapott, amely szerint a koszovói összecsapásokban eltűnt személyek szerveit illegális kereskedelemben használták fel.

A szerb ügyészség szerint a koszovói háború idején foglyul ejtett szerbeket két teherautóval Albániába szállították, ahol jeltelen tömegsírók vannak, ahova a meggyilkolt szerb foglyokat temették.