Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kiűznék az ENSZ-t Koszovóból a függetlenségpárti albánok

2005.11.18. 16:02
Katonai akciót hirdetett Koszovó fővárosa, Pristina ellen a tartomány függetlenségért küzdő föld alatti szervezet. A Hadsereg Koszovó Függetlenségéért véleménye szerint az ENSZ-kormányzat legfeljebb menekülni tud.

Pristina elleni támadásokkal fenyegetőzött pénteken egy kevéssé ismert, ám a hangját egyre gyakrabban hallató koszovói albán szélsőséges szervezet. "Nagyon valószínű, hogy Pristina - ahol minden intézmény a korunkbeli megszállók ellenőrzése alatt áll - november 23-tól felszabadító erőink támadásának lesz kitéve" - jelentette ki közleményében a Hadsereg Koszovó Függetlenségéért (UPK) nevű szervezet.

Az UPK felszólította a koszovói rendőrséget és a Koszovói Védelmi Hadtestet, hogy csatlakozzon hozzá, a polgárokat pedig nyugalomra intette. A szervezet szerint az ENSZ-kormányzat (UNMIK) illetékeseinek nem lesz lehetőségük a védekezésre, ezért visszavonulásra kényszerülnek.

Az UPK november elején megfenyegette a tartományi parlament képviselőit, hogy "nehéz idők elé néznek", amennyiben haladéktalanul nem fogadják el a Koszovó függetlenségét kihirdető határozatot.

A képviselőház azonban, a nemzetközi közösség nyomásának engedve, csütörtökön csupán olyan határozatott fogadott el, amely a hétfőn kezdődő státustárgyalásokon részt vevő pristinai tárgyalóküldöttség álláspontját körvonalazza, és "megerősíti a nép akaratát, hogy Koszovó független és szuverén állam legyen".

Koszovó 1999, a NATO jugoszláviai beavatkozása óta nemzetközi fennhatóság alatt áll. Az autonóm tartomány további státusáról idén indultak egyeztetések. Az albánok teljes függetlenséget követelnek, ezt azonban a tartományt ősi államuknak tekintő szerbek mereven elutasítják.