Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Egy szerb tüntető égett halálra az USA belgrádi követségén

2008.02.22. 08:07
Már csak a követséget biztosító amerikai tengerészgyalogosok voltak az Egyesült Államok belgrádi külképviseletén, amikor feldühödött tüntetők támadtak az épületre. Ők a jelentések szerint valamennyien sértetlenek, egy tüntető viszont szénné égett a felgyújtott épületben. Az USA az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul az ügyben, de még nem tudni, milyen szankciókat kérnek Szerbia ellen.

Egy ismeretlen szerb férfi vesztette életét a csütörtök esti belgrádi zavargások során az amerikai nagykövetséget ért támadás alatt. A külképviseletre a minden idők legnagyobbikaként meghirdetett, összesen félmillió résztvevővel megtartott, Koszovó elvesztése elleni tiltakozó demonstráció idején támadtak rá javarészt fiatalok.

A CNN jelentése szerint a nagykövetséget időben kiürítették, a támadás idején már csak a tengerészgyalogosok tartózkodtak az épületbe, parancsnokaik szerint az épület megtámadása után valamennyien lejelentkeztek. A tüntetők előbb amerikai zászlókat égettek, majd az épületet is felgyújtották. Miután a szerb rendőrség szétkergette a tüntetőket, az épületből egy elszenesedett holttestet hoztak ki.

Képek az éjszakai zavargásokról

A tüntetők a munkájukat végző újságírókra, fotósokra is rátámadtak, jelentette a belgrádi B92 rádió. Magyarokat is ért inzultus, megtámadták a TV2 stábját, megverték az Origo fotósát, aki a fején sérült meg. Rátámadtak a Magyar Nemzet fotósára is, aki végül sérülések nélkül megúszta az incidenst. Körbefogták a Népszabadság fotóriporterét is, akit végül a tömegből néhányan megvédtek.

A CNN értesülései szerint az amerikai kormány pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul a külképviseletét - azaz az Egyesült Államok felségterületét - ért támadás miatt. Arról egyelőre nem tudni, milyen szankciókat kezdeményeznek a történtek miatt.

Lángokban az amerikai követség - a B92 tévé felvétele

Az éjszakai zavargások során a tüntetők az amerikai mellett a boszniai, a horvát, a török és a belga nagykövetség épületét is megtámadták, több McDonald's-ot is szétvertek, autókat gyújtogattak. A rendőrség a legtöbb esetben nem azonnal lépett közbe, de a tévékamerák kiérkezése után általában már keményen verte szét a zavargást.

A CNN rendőrségi forrásokból 32 sérültről értesült, akik közül 14 rendőr. A B92 kórházi források alapján kilencven sérültről, köztük húsz rendőrről adott jelentést.

A rádióadó jelentése szerint a zavargások este fél hétkor robbantak ki, a rendőrség fél tizenegyre állította helyre a rendet. A reggeli órákban már nyugodt volt a helyzet.

Zavargások Belgrádban

A csütörtöki tüntetést elvileg a kormány és a parlamenti pártok nevében szervezték, valójában az államfő, Boris Tadic, valamint pártja, a DS, illetve a mérsékelt kormánypárt, a G17 Plus, illetve a nyugatbarát Liberális Demokrata Párt és a Szociáldemokraták Vajdasági Ligája is elhatárolódott tőle. Azaz, az ösznemzetinek hirdetett demonstrációt valójában csak a szélsőjobboldali szerb radikálisok és Kostunica miniszterelnök nacionalista Szerb Demokrata Pártja támogatta.