Vazul
11 °C
25 °C

A valaha volt legnagyobb tüntetésre készülnek Belgrádban

2008.02.21. 14:05
Ösznemzetinek hirdetett, valójában csak a nacionalisták által támogatott óriásdemonstráció kezdődik csütörtök késődélután Belgrádban. A nyugatosként elkönyvelt pártok mind távol maradnak a demonstrációtól, Tadic államfő inkább Romániába utazott.

Szerbia történetének valaha volt legnagyobb tüntetéseként reklámozza Tomislav Nikolic, a szélsőjobboldali Szerb Radikális Párt ügyvivő elnöke, a februári elnökválasztás vesztese a csütörtök délután ötre meghirdetett, "Koszovó Szerbia" névre hallgató belgrádi demonstrációt. A B92 belgrádi rádióadó jelentése szerint a tüntetésre az egész országból szervezetten érkeznek majd csoportok.

Bármilyen nagy is lesz a tüntetés, a szervezők eredeti szándékaival szemben nem prezentálhatja a szerbek egységes álláspontját. A tüntetés egyik főszónoka ugyan Vojislav Kostunica miniszterelnök lesz, de például az államfő, Boris Tadic inább Romániában tesz hivatalos látogatást.

A rendezvény másik főszónoka Nikolic lesz, aki névleg az összes parlamenti párt nevében fog szónokolni, bár a parlamenti pártok közül a konzervatív liberális G17 Plus, a liberális LDP és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is egyértelműen jelezte távolmaradását. Tadic Pártja, a DS ingadozik, hivatalosan előreláthatólag senki sem fogja képviselni.

Azaz, bár össznemzetinek hirdetik, a tüntetést csak a szélsőjobboldal és Kostunica nacionalista Szerb Demokrata Pártja támogatja csupán. A távolmaradók pedig nem is hallgatják el kritikájukat. A DS egyik prominense, Zaharije Trnacevic például nyilt levelbén nevetségesnek nevezte, hogy a tiltakozást az a Szerb Radikális Párt vezeti, amik 1999-ben kormányzó pártként Koszovó elvesztését okozta.

Aggályok is felmerültek a demonstráció kapcsán, a belgrádi Polgári Védelmi Tanács is ülést tartott annak megvitatására, hogyan biztosítható a főváros biztonsága. A szervezők részéról Aleksandar Vucic, a radikálisok főtitkára békességre szólította a résztvevőket. "Nem szabad ablakokat törni, nem szabad köveket dobálni, nem szabad verekedni. Tudjuk, hogy nehéz lesz, de nekünk most az a legfontosabb, hogy a világnak azt a képet sugározzuk, hogy bár nem nyugszunk bele Koszovó elvesztésébe, érett, demokratikus nép vagyunk" - nyilatkozat a B92-nek.