Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

12 embert akasztottak fel Iránban

2008.05.05. 11:05
Tizenkét embert végeztek ki akasztással Iránban az utóbbi hónapokban, a hatóságok azonban pontos dátumokat nem közöltek. A halálbüntetések végrehajtásáról annyit lehet tudni, hogy kilenc embert kábító-szercsempészet, hármat nemi erőszak miatt akasztottak fel, ezzel 86-ra nőtt az idén Iránban végrehajtott kivégzések száma.

Tizenkét elítéltet, köztük kilenc kábítószer-kereskedőt és három erőszaktevőt akasztottak fel Iránban a közelmúltban, jelentette hétfőn a helyi tömegtájékoztatás. Az ország északkeleti részén fekvő Bodzsnurd városában kilenc drogkereskedőt akasztottak fel, közülük egyet nyilvánosan, írta a Kajhan című napilap, nem említve a kivégzések dátumát.

Mahmúd Hásemi Sahrúdi, Irán főbírája január 30-án rendeletet bocsátott ki, melynek értelmében a nyilvános akasztások csak az ő személyes engedélyével hajthatók végre. Azóta először adott hírt az iráni sajtó nyilvános akasztásról.

A nyugat-iráni Ahvázban nemi erőszak vádja miatt elítélt három embert akasztottak fel. Legkevesebb tizenegy lányt raboltak el, erőszakoltak meg, és fosztottak ki, írta a Kodsz című napilap.

Idén év eleje óta ez utóbbi esetekkel együtt legkevesebb 86-ra emelkedett a kivégzések száma Iránban. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint 2007-ben összesen 317 embert végeztek ki az arab országban, szemben a megelőző évi 177-tel. A jelentés szerint ezzel 2007-ben Kína után Iránban alkalmazták a legtöbbször a legsúlyosabb büntetést.

Iránban gyilkosságért, nemi erőszakért, fegyveres támadásért, kábítószer-kereskedelemért és házasságtörésért szabható ki halálbüntetés.