Konrád
8 °C
26 °C

Zsidózás a székely nemzeti ülésen

2005.02.16. 11:01
"Tessenek megnézni: Németországot németek vezetik, Lengyelországot lengyelek, Szlovákiát szlovákok. Magyarország az egyetlen, amely lassan második Izraellé válik, és nincs kiút!" - mondta beszédében a közép-kisküküllői küldött a Székely Nemzeti Tanács gyergyói ülésén. Az RMDSZ egyik szenátora szerint az ilyen "ordas gondolatok" idegenek az erdélyi magyarságtól és a székelységtől.

Antiszemita felszólalás hangzott el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) gyergyói ülésén, számolt be az erdélyi Krónika szerdai száma. Az ülés vezetői nem utasították rendre a felszólalót. Az erdélyi napilap szerint az SZNT hétvégi ülésén az egyik felszólaló, Molnár József középső-kisküküllői küldött azt fejtegette a pódiumon, hogy "Magyarország második Izraellé válik".

"Tessenek megnézni: Németországot németek vezetik, Lengyelországot lengyelek, Szlovákiát szlovákok. Magyarország az egyetlen, amely lassan második Izraellé válik, és nincs kiút!" - idézi a lap a felszólalót. Az egyik televíziós társaság által készített felvételen a résztvevők időnként tapssal szakították félbe Molnár beszédét, olvasható a lapban.

Árus Zsolt, az SZNT országos alelnöke a Krónikának azt mondta, nem látta az ülés jegyzőkönyvét, de nem tekinti incidensnek a történteket. "Molnár József csak annyit mondott, hogy zsidók vannak a magyar kormányban, nem minősítette, hogy ez jó-e vagy rossz" - fogalmazott Árus.

Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora szerint a felszólaló mellett az ülésvezető, Csapó I. József SZNT-elnök felelőssége is felvethető, hiszen rendre kellett volna utasítania Molnárt. A jogász végzettségű volt kisebbségügyi miniszter szerint a felszólalás fajgyűlöletre uszítást tartalmaz. A szenátor "Magyarországról beszivárgott ordas gondolatnak" nevezi Molnár megállapítását, amely szerinte soha nem volt az erdélyi magyar és székely közösség sajátja.