Bernadett
-2 °C
4 °C

Az ENSZ segít a dili kormánynak

2006.08.26. 13:42
Az ENSZ 1600 fős nemzetközi rendőri erő küldését hagyta jóvá Kelet-Timor biztonságának megteremtésére.

Több tucat ember sebesült meg szombaton a kelet-timori rivális fegyveres csoportok újabb összecsapásában röviddel azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta egy 1600 fős nemzetközi rendőri erő telepítését a félszigetnyi piciny ország biztonságának helyreállítása érdekében.

Az Auszráliától északra fekvő, négy éve függetlenné vált ország egy hónapja kinevezett kormányfője, a Nobel-békedíjas José Ramos-Horta üdvözölte a világszervezet pénteki New York-i döntését, méltatva, hogy az ENSZ ezúttal sem feledkezett meg országa szenvedéseiről.

A fővárostól, Dilitől mintegy 230 kilométere keletre azonban ismét összecsaptak egymással a rivális bandák, s a harcokban legkevesebb 25 házat gyújtottak fel, s több tucatnyian sebesültek meg Baucau körzet Wailili falujában. A rendőrség és a hadsereg katonáinak ezúttal sikerült ellenőrzésük alá vonni a helyzetet, s őrizetbe vették a az erőszakos cselekmények több tucat résztvevőjét - közölte a helyi rendőrfőnök.

A harcok egy nappal azután robbantak ki, hogy az ENSZ BT egyhangúlag engedélyt adott egy új, nemzetközi rendőri erő és egy 34 főnyi katonai összekötőcsoport - haderő nélküli - telepítésére, hogy ezzel támogassa a dili kormányt a biztonság megteremtésében a 2007-re tervezett parlamenti választások előtt.

A kelet-timori rivális biztonsági erők nyílt szembenállása májusban robbant ki, miután Mari Alkatiri akkori miniszterelnök elbocsátott mintegy 600 katonát - hadsereg személyi állományának csaknem a felét - a 150 ezer embert menekültté tévő májusi zavargások miatt. Az ellenségeskedés csak a felszínen volt az elbocsátott katonák egzisztenciális félelméből fakadó lázadás, valójában súlyos politikai feszültség húzódott meg mögötte. A kelet-timori hadseregben sokan vannak olyanok, akik Kelet-Timor indonéz megszállása alatt az indonéz fegyveres erők kötelékében szolgáltak, hírek szerint Alkatiri éppen tőlük akarta megtisztítani a hadsereget.