Piroska
-2 °C
5 °C

Mégsem volt rasszista a Katrina hurrikán

2005.12.16. 11:09
A baloldali csoportok és a fekete nacionalisták állításaival szemben nem az afroamerikaiakat sújtotta leginkább a Katrina hurrikán. Ezek a csoportok előítéletességgel vádolták a központi kormányzatot, mondván Bushék azért nem segítettek, mert a vihar a feketék között pusztított. A statisztikák szerint azonban a fehér amerikaiak jártak rosszabbul.

A statisztikák szerint csak városi legenda volt, hogy a Katrina hurrikán pusztítása a mentőalakulatok faji előítéletei miatt elsősorban Louisiana és Mississippi afroamerikai lakóit sújtotta, jelentette a CBS. A louisianai egészségügyi minisztérium most nyilvánosságra hozott statisztikái szerint a vihar áldozatainak kevesebb mint a fele afroamerikai, és a hurrikán arányaiban a fehérek között szedte a legtöbb halálos áldozatot.

A vihart követő káoszban több baloldali csoport is azt állította, hogy a szövetségi kormányzat azért késlekedett a mentés során, mert a vihar a feketéket sújtotta - tehát a republikánusok faji előítéleteik miatt hanyagolták el a mentés megszervezését. "Semmibe vettek minket, elfeledkeztek rólunk, csak mert úgy nézünk ki, ahogy" - jelentette ki például szeptemberben Damu Smith, a Nemzeti Fekete Környezeti Igazság Hálózat nevű csoport vezetője.

Louis Farrakhan, az Iszlám Nemzet nevű radikális fekete csoport vezetője is előítéletességet vélt felfedezni. Szerinte a katasztrófavédelem, a FEMA azért volt alkalmatlan a feladata elvégzésére, "mert nincs elég fekete a vezetésben". A rapper Kanye West is azt állította, hogy "Bush elnök nem törődik a feketékkel".

A most közölt statisztikák rácáfoltak a fekete nacionalistákra. A vihar sújtotta térségben 67,25 százalék az afroamerikai lakosság aránya, az áldozatoknak viszont 59,1 százaléka volt afroamerikai. A fehér lakosság aránya 28 százalék, viszont a halottak 36 százaléka volt fehér. Az azonosított 658 holttest 47 százaléka afroamerikai, 42 százaléka fehér, írja a CBS.

A vihar nemi alapon sem tett különbséget, az áldozatok 50 százaléka férfi, 49 százaléka nő volt, 1 százaléknál nem sikerült kideríteni, hogy milyen nemű volt, jelentette a CBS.

A tévécsatorna Damu Smith-t és Louis Farrakhant is meg kívánta szólaltatni, de egyikük sem válaszolt megkeresésükre.