Magdolna
18 °C
27 °C

Több százan haltak meg a kínai diszkótűzben

2000.12.26. 17:00
Több mint 300 áldozata van annak a kínai diszkótűznek, mely Louyang város egyik központi bevásároló központjában tört ki. A rendőrség 80 halottról beszél, a tűz okait még vizsgálják. A gyorsan fejlődő Kínában több épületnél ,,felejtik el" betartani a biztonsági előírásokat.

A hivatalos Xinhua hírügynökség értesülései szerint a tűz hétfőn éjjel keletkezett, és kedd hajnalra elterjed a bevásárlóközpont felsőbb szintjeire is, elérte a diszkót, ahol fiatalok tartották karácsonyi bulijukat. Kínában a karácsony nem hivatalos ünnep, e rendkívül népszerű a fiatalok körében. A jelentések szerint 309-en haltak meg a tűzben (135 férfi és 174 nő), a helyi rendőrség 80 halottról beszél.

Nem tartották be a biztonsági szabályokat

A tűzoltók nem tudtak bemenni a diszkóba
A diszkóban ünneplők menekülését nagymértékben akadályozta, hogy a bevásárlóközpont megépítésénél nem tartották be a tűzvédelmi szabályokat: a szűk folyosók és üzletek labirintusa, illetve a kijáratoknál elhelyezett áruk tömkelege a menekülést lehetetlenné tették. Legtöbben megfulladtak a gomolygó füstben, többen a tűzoltók által kifeszített hálóra ugorva menekültek meg. A nagy füst megakadályozta a tűzoltókat, hogy a diszkóba behatolva menekítsék ki az embereket.

A tűz oka ismeretlen

A tűz okait pontosan még nem ismerik. A bevásárlóközpontot az alsóbb szinteken felújították, így a hatóságok azt vizsgálják, hogy nem az ott dolgozó munkások valamelyike okozhatta-e a tüzet. Meg nem erősített jelentés szerint az épületet a katasztrófa előtt egy héttel vizsgálták meg, és alkalmatlannak találták biztonsági szempontból.

1994 decembere óta - mikor 324 ember halt meg egy koncertteremben keletkezett tűz következtében - a mostani Kína legszörnyűbb tűzkatasztrófája. Louyang régi város, a Sárga folyó mentén, Henan tartományában, mely káprázatosan gyors fejlődésnek indult az elmúlt években.