Erzsébet
1 °C
4 °C

Dengue-láz tombol Kubában

2002.01.24. 14:07
A külügyi tárca azt javasolja a Kubába utazni szándékozóknak, hogy az országban járványszerű méreteket öltött dengue-láz miatt indulásuk előtt érdeklődjenek az aktuális helyzetről a karibi ország budapesti nagykövetségén, illetve a Külügyminisztérium konzuli szolgálatánál. Kubával szemben egyébként október 1. óta vízumkötelezettségük van a magyar állampolgároknak.

A Külügyminisztérium legújabb tájékoztatása szerint a Kubai Köztársaság területén, elsősorban Havannában járványszerű mérteket öltött a dengue-láz, ezért a tárca azt javasolja a turistáknak: indulásuk előtt érdeklődjenek az aktuális helyzetről a karibi ország budapesti nagykövetségé, vagy a minisztérium konzuli szolgálatánál.

A vírusos betegség halálos

A betegséget az aedes aegypti nevű szúnyog terjeszti, a dengue-láz váratlan magas lázzal, súlyos ízületi és izomfájdalmakkal, nyirokcsomó-duzzanattal jár, bizonyos esetekben belső vérzést, halált is okoz a vírusos betegség. A betegség ellen nem létezik védőoltás, a megbetegedés a szúnyogok távol tartásával - szúnyogháló, szúnyogriasztó - kerülhető el a legbiztosabban. A tünetek jelentkezésekor sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A magyar állampolgárok - 2001. október 1-től - Kubába csupán érvényes vízummal léphetnek be. A Kubai Köztársaság budapesti nagykövetségének címe: 1025 Budapest, Józsefhegyi út 28-30. E épület II. emelet 6., telefonszáma: 325-7290.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?