Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Dengue-láz tombol Kubában

2002.01.24. 14:07
A külügyi tárca azt javasolja a Kubába utazni szándékozóknak, hogy az országban járványszerű méreteket öltött dengue-láz miatt indulásuk előtt érdeklődjenek az aktuális helyzetről a karibi ország budapesti nagykövetségén, illetve a Külügyminisztérium konzuli szolgálatánál. Kubával szemben egyébként október 1. óta vízumkötelezettségük van a magyar állampolgároknak.

A Külügyminisztérium legújabb tájékoztatása szerint a Kubai Köztársaság területén, elsősorban Havannában járványszerű mérteket öltött a dengue-láz, ezért a tárca azt javasolja a turistáknak: indulásuk előtt érdeklődjenek az aktuális helyzetről a karibi ország budapesti nagykövetségé, vagy a minisztérium konzuli szolgálatánál.

A vírusos betegség halálos

A betegséget az aedes aegypti nevű szúnyog terjeszti, a dengue-láz váratlan magas lázzal, súlyos ízületi és izomfájdalmakkal, nyirokcsomó-duzzanattal jár, bizonyos esetekben belső vérzést, halált is okoz a vírusos betegség. A betegség ellen nem létezik védőoltás, a megbetegedés a szúnyogok távol tartásával - szúnyogháló, szúnyogriasztó - kerülhető el a legbiztosabban. A tünetek jelentkezésekor sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A magyar állampolgárok - 2001. október 1-től - Kubába csupán érvényes vízummal léphetnek be. A Kubai Köztársaság budapesti nagykövetségének címe: 1025 Budapest, Józsefhegyi út 28-30. E épület II. emelet 6., telefonszáma: 325-7290.