Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Több mint egy hónapja éhezik az internetért egy kubai

2006.03.09. 15:56
Egy kubai férfi több mint egy hónapja éhségsztrájkol, hogy végre korlátlanul hozzáférhessen az internethez. Állapota gyorsan romlik, akcióját azonban nem hajlandó feladni.

Egy kubai férfi 36 napja éhségsztrájkol, hogy korlátlan, szabad internet-kapcsolathoz jusson, állapota súlyos. A pszichológusként dolgozó, 41 éves Guillermo Farinas január 31-én kezdte meg akcióját. A férfi szeretné, hogy a kommunista kubai kormány adja meg neki a jogot a saját internet-hozzáférésre.

Mivel a sztrájkoló visszautasította a gyógyszeres kezelést, és az állapota is fokozatosan romlott, a városi kórházba szállították, ahol infúzióra kötötték. Ennek ellenére folytatja a sztrájkot.

Kubában a szintén kommunista berendezkedésű Kínához hasonlóan a kormány szigorúan szabályozza az internet-hozzáférést. A világhálóhoz csak a kormány engedélyével lehet hozzáférni, bár a feketepiacon lehet szerezni jelszót. A posta ugyan kínál internet-szolgáltatást, de csakis a kubai honlapokhoz lehet hozzáférni, például a kubai emigránsok és szervezeteik oldalait blokkolják. A kormány igyekszik az elektronikus levelezést is cenzúrázni.

Fidel Castro elnök és kormánya állítása szerint az internet-hozzáférés azért tilos Kubában, mert erősen korlátozott az elérhető sávszélesség. Az elnök az Egyesült Államok azon gazdasági megtorló intézkedéseit teszi felelőssé, amely nem engedi, hogy Kuba rákapcsolódjon a tenger alatti, üvegszálas távközlési kábelekre, arra kényszerítve ezzel Kubát, hogy műholdas kapcsolatot használjon az internethez.