Emőke
-4 °C
9 °C

Eltérítettek egy utasszállítót Kubában

2003.04.01. 08:12
Gépeltérítők kerítettek hatalmukba egy kubai utasszállítót 46 utassal a fedélzetén keddre virradóra. A terroristák az Egyesült Államokba kívánnak eljutni. A gép jelenleg a kubai főváros José Martí repülőterén, miután nem volt elegendő üzemanyaga az amerikai partokig.
Gépeltérítők kerítettek hatalmukba egy kubai utasszállítót 46 utassal a fedélzetén keddre virradóra, azzal fenyegetőzve, hogy kézigránáttal felrobbantják a repülőgépet, ha az nem viszi őket az Egyesült Államokba.

Rendkívüli leszállás

A José Martí repülőtéren várakozó An-24
Fotó: EPA/Adalberto Roque
Az An-24-es típusú, légcsavaros kubai utasszállító Nueva Geronából, az Ifjúság szigetéről indult 46 utasával - köztük hat gyermekkel - és a személyzettel Havannába. Amikor gép felrobbantásával fenyegetőzve a terroristák közép-európai idő szerint hajnali fél négykor hatalmukba kerítették, az rendkívüli leszállást hajtott végre a kubai főváros José Martí repülőterén, miután nem volt elegendő üzemanyaga az amerikai partokig.

A kubai televízió beszámolója szerint a fedélzeten több géprabló lehet, s legalább egyiküknél kézigránát van. A géprablók azt követelik, hogy a repülőgéppel az Egyesült Államokba távozhassanak. Egyes források szerint csak egy géprabló lehet a fedélzeten, két kézigránáttal felfegyverezve.

Az utasokról egyezkednek

A kubai utasszállító, amelynek típusát nem közölték, jelenleg a havannai repülőtér kifutópályáján vesztegel, s a kubai hatóságok - amelyek már eleve Washingtont tették felelőssé az újabb gépeltérítésért - megpróbálnak egyezkedni a terroristákkal, hogy engedjék szabadon az utasokat. A nemzetközi José Martí repülőteret lezárták.

Legutóbb a múlt héten térítettek el, ugyancsak Nueva Geronából Floridába egy DC-3-as kubai utasszállítót 35 utassal a fedélzetén. Akkor hat, késsel felfegyverzett géprabló hajtotta végre az akciót.