Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Amerika a választásokig megdöntené Castro uralmát

2004.05.03. 08:26
A kubai rendszerváltás elősegítését célzó átfogóbb politika részeként intézkedések sorozatát, köztük a kommunista országba áramló amerikai valuta mennyiségének csökkentését javasolja George Bush amerikai elnöknek egy kormányzati bizottság.
A tavaly november 1-jén felállított, Roger Noriega az amerikai külügyminisztérium latin-amerikai ügyekkel foglalkozó államtitkár-helyettese által vezetett bizottság a kijelölt május 1-jei határidőre elkészítette jelentését, amelynek nagy részében már a Castro-korszak utáni időszak teendőit, egy, a demokrácia megteremtését célul kitűző kubai kormány támogatásának lehetőségeit taglalják. Az ötszáz oldalas jelentés öt fejezetéből egy arról szól, hogy Washington miként tudná elősegíteni a szigetország teljhatalmú ura, Fidel Castro és kormánya megbuktatását - közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztviselő vasárnap éjjel.

Befagyaszthatják az átutalásokat

Kiszivárogtatott információk szerint a bizottság a héten nyilvánosságra kerülő jelentésében egyebek között javasolja, hogy az Egyesült Államok küszöbölje ki a területéről Kubába sugárzó rádió- és televízióállomások adásának kubai zavarását, nyújtson nagyobb mértékű támogatást a kubai rendszerbírálóknak és a bebörtönzött politikai foglyok családjának, bátorítsa a külföldi kormányokat a kubai rendszertől való elhatárolódásra.

Nincs még döntés abban a kérdésben, hogy mi legyen az Egyesült Államokban élő kubaiak dollárátutalásaival. A Castro-rendszer bevételeinek jelentős hányada származik abból, hogy külföldön élő kubaiak a szigetországban élő családtagjaikat, barátaikat pénzzel támogatják. A törvény szerint amerikai állampolgárok jelenleg évi 1200 dollárt utalhatnak át Kubába. Egyes amerikai tisztviselők e lehetőség teljes felszámolását, mások viszont - humanitárius megfontolásokból - annak fenntartását javasolják. Elemzők szerint a végső döntés valószínűleg a két szélsőség között lesz majd valahol.

Kampánytéma lehet

A tervek szerint Bush elnök még a héten döntést hoz a Colin Powell külügyminiszter által felügyelt bizottság jelentéséről, amelyet kubai kormányzati tisztviselők feszült érdeklődéssel várnak. Május 1-jei beszédében Fidel Castro arra figyelmeztetett, hogy a kubaiak az utolsó csepp vérükig harcolni fognak egy esetleges amerikai támadás esetén.

George Bush eddig megakadályozta a kongresszust a Kubát sújtó amerikai embargó enyhítésében, ám az Egyesült Államokban élő kubai diaszpóra egy része így is csalódott volt amiatt, hogy az elnök nem tett többet Castro megbuktatásáért. A Noriega vezette bizottság felállításának koncepciója és időzítése a novemberi elnökválasztással függhet össze: célja az, hogy biztosítsa a Floridában élő kubaiak részéről Bush tömeges támogatását, amelynek hiányában a 2000-es elnökválasztásban Al Gore demokrata párti jelölt győzött volna.