Judit
3 °C
7 °C

Kuba: mindörökké szocializmus

2002.06.27. 10:07
A szocializmus "megmásíthatatlan" Kubában a szigetország alkotmánymódosítása után, amelyet szerdán a várakozásoknak megfelelően egyhangúlag szavazott meg a törvényhozás háromnapos rendkívüli ülésszakán.
A kubai nemzetgyűlés képviselői név szerinti szavazáson mondtak igent az örökös szocializmusra, azt követően, hogy Fidel Castro államfő háromórás beszédében taglalta az alkotmánymódosítás szükségességét. Azt hangoztatta, hogy "immár nem létezik többé a kapitalizmushoz való vissza visszatérés elméleti lehetősége", továbbá Kubának "ma még nagyobb szüksége van a szocializmusra, mint bármikor korábban".

Bush provokálta ki a döntést

Fidel Castro
A kubai alkotmány első cikke éppen azt a megállapítást tartalmazta eddig, hogy Kuba szocialista állam. A módosítás szerint belekerül ide, hogy "megmásíthatatlan" - az alkotmányügyi és jogi bizottság javaslatára erre a "pontosabb" fordulatra változtatták a korábban elképzelt "érinthetetlen" jelzőt.

A rendkívüli ülésszakon a kubai vezetők élesen bírálták George Bush amerikai elnököt, akinek május 20-i beszédére válaszul kezdeményezték az alkotmánymódosítást. Bush arra figyelmeztetett, hogy országa mindaddig nem oldja fel a karib-tengeri sziget elleni kereskedelmi és utazási korlátozásokat, amíg Kubában nem rendeznek többpárti választásokat, és nem határoznak el további reformintézkedéseket.

Minden kubai ezt akarta

Több millió kubai munkás számára szerdán munkaszünetet engedélyeztek, lehetővé téve, hogy az állami televízió és a rádió adásából kövessék a szocializmus megváltoztathatatlanságát kimondani hivatott parlamenti ülésszakot, amelyen 168 az alkotmánymódosítást egybehangzóan méltató felszólalás hangzott el. A bankok és az iskolák, továbbá a kormányhivatalok és a gyárak, valamint az üzletek két napra ugyancsak bezártak.

Előzőleg, az 1976-os alkotmány módosításának kezdeményezéséről június közepén megrendezett népszavazáson hivatalos adatok szerint csaknem 8,2 millió kubai, azaz a választójoggal rendelkező állampolgárok 99,25 százaléka biztosította támogatásáról a szocialista rendszer örökös voltának kimondását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?