Viola
-5 °C
-2 °C

Felkelés törhet ki Castro ellen

2002.08.13. 19:38
Kuba volt ENSZ-nagykövete szerint a szigetország súlyos gazdasági gondjai olyan robbanásveszélyes helyzetet teremtettek, hogy bármikor felkelés törhet ki Fidel Castro elnök és rendszere ellen.
Alcibiades Hidalgo július végén szökött át Kubából az Egyesült Államokba. Hidalgo vezérkari főnökként is szolgált Fidel Castro fivére, Raul Castro védelmi miniszter alatt. 1993-ban vált kegyvesztetté, s elmondása szerint a titkosszolgálat azóta szüntelenül követte, hogy elvegye a kedvét a szökéstől. Hidalgónak végül más kubaiakkal együtt motorcsónakon sikerült elhagyia a szigetországot.
Fidel Castro. Nincs összhang

Élelmiszer- és gyógyszerhiány

A The Washington Post szerint az 56 éves Hidalgo a legmagasabb rangú kubai disszidens Rafael del Pinto táborok 1987-es szökése óta. Pinto tábornok fontos szerepet játszott 1961-ben a Disznó-öbölben az Egyesült Államok támogatta invázió meghiúsításában.

Hidalgo Floridában nyilatkozva az óriási munkanélküliséget és az élelmiszerhiányt nevezte meg az általános elégedetlenség fő okának. Sok kubainak be kell érnie a napi egyszeri étkezéssel. Az orvosi ellátás ugyan ingyenes, számos alapvető gyógyszerhez azonban már évek óta nem lehet hozzájutni.

Még a két Castro sem ért egyet

Alcibiades Hidalgo szerint a 76 éves Fidel Castrónak nézeteltérései vannak öccsével, az utódjának számító 71 éves Raúl Castróval, aki védelmi miniszter és a második számú vezető az államtanácsban, valamint a minisztertanácsban.

Hidalgo szerint Raúl túlságosan szereti az italt, s egészségügyi gondjai vannak, Fidel viszont vigyáz magára. Az egykori vezérkari főnök úgy jellemezte Raúl Castrót, hogy kevésbé hajlamos az egyszemélyi vezetésre, nyitottabb a gazdasági reformokra, és nagyobb rugalmasságot mutatna az Egyesült Államokkal kapcsolatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!